Днес ще си поговорим за хронодиетологията - един полезен съюз между диетологията и хронобиологията, науката, която изследва връзката между човека и естествените биоритми на живот. Сравнително млад, но много амбициозен, този съюз не си губи времето и вече доказа, че отслабването и напълняването се дирижират от три основни биоритъма: денонощен, седмичен и сезонен. Опознайте ги, адаптирайте се към тях и ще забравите за излишните килограми.

Ритмичното редуване на противоположни процеси е в основата на сложното и прецизно взаимодействие между всички органи и системи в човешкия организъм. Включително и на мастния обмен. Ту преобладават процеси на натрупване, ту на разграждане и горене.

Хубавото е, че няма нужда да си написал дисертация по биохимия, за да се ориентираш в кривата на мастния метаболизъм. Организмът сам съобщава кога трупа и кога изразходва. При преобладаващо разграждане апетитът намалява. В този момент организмът превключва на вътрешни резерви и изпитва по-малка нужда от рана. При натрупване, обратното – желанието за похапване се усилва. Това е лошата новина! Но тази история все пак има щастлив край, защото е напълно възможно да научиш апетита да работи за теб, вместо ти да работиш за апетита.

Ден/Нощ

Сутрин ние изразходваме натрупаната енерегия, а вечер попълваме запасите. Това е т.нар. денонощен биоритъм на мастния обмен, който протича по следния алгоритъм

Пикът на разграждане на мазнини е от 7.00 ч. до 9.00 ч. сутринта;

Пикът на натрупване е от 18.00 ч. до 21.00 ч. сутринта;

"Повратната точка", моментът в който разграждането плавно започва да преминава в натрупване е от 13-00 до 14-00 ч.

В синхрон с денонощния цикъл закуската трябва да бъде по-малка като количества, но затова пък калорична. Допустими са дори сладости с уговорката да са бедни на мазнини. А вечерята обратно - огромна, но лека. Идеалното вечерно меню съответно е парче риба или месо колкото дланта ви с половин чаена чаша гарнитура (зърнени изделия, или картофи или макарони) и голяма зеленчукова салата.

Делници/Празници

В делнични дни калоричността на нашето меню е средно с 25% по-малко. Виновни за това са хормоните на стреса адреналин и норадреналин. Освен нерви и напрежение, те предизвикват мощно разграждане на мазнини. Тези процеси увеличават производството на енергия, тя постъпва в кръвта и потребността от хранителни вещества намалява. През почивните дни настъпва обрат. Движим се по-малко, спим повече, по-спокойно сме и активстта на хормоните на стреса намалява. Съответно, натрупването на мазнини се повишава. Това незабавно се отразява на теглото. В понеделник кантарът показва повече, отколкото в петък вечерта. Ето как протича седмичният обмен на мазнини:

Пик на разграждане – понеделник-вторник;

Пик на натрупване – събота-неделя;

"Повратната точка" – в нощта на неделя срещу понеделник.

Най-добрият начин да избягате от нездравия интерес към хладилника през уикенда се крие точно в думите „да избягате”. Отделете повече време в един от двата почивни дни за спорта, с който се занимавате. Добавете и масаж. На следващия планирайте преход по планински пътеки или дълга разходка в парка..

Пролет/Зима

През пролетта и първата половина на лятото преобладават процесите на разграждане. През есента и зимата (особено до средата на януари) – на натрупване. Следват подробностите за сезонния цикъл:

Пик на разграждане – през април-май;

Пик на натрупване – през октомври-ноември;

"Повратната точка” – средата на януари.

Това е една от най-логично звучащите причини диетолозите да препоръчват април като най-подходящият месец за стартиране на мащабна атака срещу излишните килограми.А дотогава? Не е задължително навън да е горещо, за да се радваме на резултатите от понижения апетит. Доказано е, че лютивите храни по-бързо задоволяват чувството на глад. Те съдържат веществото капсаицин. На него се дължи затоплящият ефект на лютото, което предлага идеалната формула за поддържане на нормално тегло през студените месеци – бързо засищане с по-малко храна.