Творческите игри правят чудеса и помагат да се намали емоционалното напрежение и тревогата на децата, да се справим със страховете, истериите и нарушенията на съня. 
Методики, подбрани от специалистите, помагат за сензорното и емоционалното отпускане. Игрите с различни материали подобряват настроението, намаляват мускулното напрежение и като бонус -

развиват креативно мислене

Благодарение на визуалните техники детето може да разкаже за чувствата и преживяванията пред родителите или детския психолог и арт-терапевт.

Има прости техники в арт терапията, които могат да се прилагат в домашни условия с добър ефект. Предлага ги арт терапевтът и психолог Светлана Филяева.

Игри с вода

Ще ви трябва леген, който да напълните с топличка вода. В зависимост от възрастта и предпочитанията на детето изберете играчки, камъчета, мидички.
Подходящ за игрите във вода е така нареченият плаващ пластилин – той е със специална, лека формула. Направените от него фигурки плуват и не потъват във вода. С него хлапетата могат да моделират морски животни, корабчета, лодчици.
Седнете до детето и фантазирайте. Къпете играчките. Не се страхувайте, че навсякъде плиска вода и може да се измокрите.

Тази игра обединява сензорни и кинестатични усещания, развива креативността, зарежда с енергия, подобрява настроението.
В зависимост от възрастта, може да занимавате детето 15 до 30 минути.