“Всеки ден с нещо си зает, бързаш – няма време!”, пееше Васил Найденов. Повтарям си тази песничка почти всеки ден – толкова точно отразява усещането ми за всекидневието, което ме подхваща и мята като стихия, на която съм неспособна да устоя.

Насилието върху естествения ритъм на тялото ни е навсякъде около нас – в събуждането и в транспорта, в постоянната хватка на джиесемите и компютрите, от които не ни остава време да си поемем спокойно дъх. А така се нуждаем от него...

В свят, в който повечето неща са изкуствени, логични и типични, понякога си заслужава да се отдадем на чистата наслада на природните стимули, които нежно гъделичкат сетивата и съвсем реално помагат на тялото и ума ни да се отпуснат и да съберат сили за следващия ден и следващата малка делнична битка. И най-закоравелият медик ще признае, че няма по-голямо благо за здравето от спокойствието и усещането за единение с природата. Затова и до ден днешен е оцеляла една древна практика, която всекидневно успокоява, усмихва, балансира и лекува хиляди уморени тела и души по света – ароматерапията.

Ако се боите, че тази нежна терапия е достъпна само в скъпите салони

и спа центрове, знайте, че тя е възможна всеки ден и за всеки човек – в дома, в офиса, дори на улицата. Необходимо е само да знаем малко повече за свойствата на етеричните масла и билките, с които България е богата, и стъпка по стъпка да въведем природата в дома си и на работното си място, където ще се облагодетелстваме от благотворното й влияние.

Ароматерапевтът Росица Бакалова, член на Международната федерация на ароматерапевтите (IFA), съветва: “Всяко растение е лечебно. Препоръчвам използването на натурални етерични масла, но и на растения, които сме набрали или отгледаме сами. Уханието им балансира организма и

помага на тялото да започне процеса на самовъзстановяване, който е присъщ за всеки от нас –

стига да не му пречим”.

Домът е първото място, което трябва да наситим с подходящи за нас природни аромати. Доказано е, че животът без аромат може да доведе до сериозни психични и физически заболявания като клинична депресия и хормонален дисбаланс. Хората притежават способността да различават 10 хил. различни миризми. Те се поемат от носа, влизат в лимбичната нервна система, която отговаря за емоциите, настроенията и паметта, и се насочват към мозъчните региони, които контролират чувствата, способността да помним и инстинктивните механизми на тялото.

Ето защо е изключително важно какво вдишваме на мястото, където търсим покой и убежище от външния свят. Г-жа Бакалова препоръчва да започнем от А и Б – да премахнем колкото се може повече от изкуствените материи от дома си, които постоянно излъчват невидима, но осезаема за фините сетива миризма. “Разхождайте се из чисти стаи, в които сте измили пода и прозорците с вода, в която сте капнали малко етерично масло по свой вкус. Стъпвайте боси по дървен или теракотен под, за да облекчите сетивата си. Носете свободни дрехи, които не ви стискат никъде.” Защото ароматерапията влияе не само на обонянието, но и на всички сетива с простата си философия да се приближим до природното.

За да бъде щастлива и здрава,

домашната богиня може да си създаде няколко всекидневни чувствени ритуала.

На първо място банята. Чистата вода е незаменима за отмиване на мръсните натрупвания и чуждите миризми, които денят е наслоил по тялото ни. Ако сварим литър силен чай от билки и го изсипем във ваната, ще усетим как целият стрес от деня се оттича от уморените ни крайници. Същото може да постигнем и със 7-9 капки етерично масло, предварително разбито в топла вода. Лавандулата засилва алфа-вълните в мозъка ни, а това отпуска цялото тяло във великолепно усещане за релаксация и покой. Една капка лавандулово масло върху възглавницата е рецепта за спокоен сън.

Ако, напротив, ви липсва тонус, капнете малко масло от жасмин във водата и се отпуснете с чаша жасминов чай във ваната. Това източно растение съдържа съединения, които разбуждат бета-вълните в префронталния кортекс на мозъка и ни правят бодри и будни, с допълнителния бонус, че освобождават в тялото онези хормони, които ни карат да се чувстваме на седмото небе.

Ароматерапия има и в кухнята. Да, точно така – ароматите и подправките, които добавяме в ястията, влияят на цялото тяло. Една от най-полезните и приятни терапии, които можем да си проведем, е да поръсим печеното с розмарин. Полезните му съставки повдигат тонуса, успокояват болките в мускулите, засилват косата и ноктите и подобряват кръвообращението.