Китайски учени доказаха ефективността на ранната инсулинова терапия при новооткрити пациенти с диабет тип 2 (ДТ2), съобщи Синхуа.

Рисковете от инсулт и хоспитализация поради сърдечна недостатъчност при пациенти, подложени на такава терапия, значително намаляват в сравнение с нетретирани болни, установили учените.

Съвместен изследователски екип, ръководен от професор Вън Цзянпин от Медицинския университет в Анхуей и учени от Китайския университет за наука и технологии, Южния медицински университет и Пекинския университет, е провел 24-годишно наблюдение на лечението на 5424 пациенти с ДТ2 в цялата страна, пише БТА. Изследователите са установили, че при новодиагностицираните пациенти с ДТ2, които са се подложили на терапията, рискът от инсулт е намален с 31%, а рискът от хоспитализация поради сърдечна недостатъчност - с 28%.

Това проучване още веднъж демонстрира ефективността на ранната инсулинова терапия за подобряване на биомаркерите, свързани с нискостепенното възпаление и ендотелната функция, които са известни показатели за сърдечносъдов риск, при новодиагностицирани пациенти с ДТ2. 

Изследването предоставя убедителни доказателства за прилагането на ранната инсулинова терапия като възможност за лечение от първа линия при новодиагностицирани пациенти.

Резултатите са публикувани в международното списание Signal Transduction and Targeted Therapy в началото на юни.