Сиянието на електрическата крушка или на смартфона през нощта може да наруши циркадния ритъм на организма. Сега ново проучване показва, че излагането на изкуствена светлина след полунощ може да повиши риска от развитие на диабет тип 2.

Изследването е проведено сред близо 85 000 души на възраст между 40 и 69 години, които са носили устройства на китките си през деня и през нощта в продължение на една седмица, за да се проследи излагането им на различни нива на светлина.

Като част от експеримента на Биобанката на Обединеното кралство здравето на групата е било проследявано в продължение на цели девет години. Доброволците, които по-късно развиват диабет тип 2, е по-вероятно да са били изложени на светлина между 12:30 и 6:00 ч. през седмичния период на изследването.

Резултатите не доказват причинно-следствената връзка, но разкриват зависимостта от дозата между по-ярката светлина посред нощ и риска от метаболитно разстройство, което засилва връзката.

Участниците в горните 10% за излагане на светлина през нощта имат цели 67% по-висок риск от развитие на диабет тип 2, отколкото тези в долния 50-ти персентил.

Изследванията показват, че излагането на изкуствена светлина през нощта, независимо дали става въпрос за жълта от лампата за четене или синя от смартфона или телевизора, може да затрудни заспиването. Но дори когато изследователите взимат предвид моделите на съня и неговата продължителност в настоящото проучване, резултатите се запазват, което предполага, че е налице друг механизъм.

Други възможни фактори, като полът на човека, генетичният риск от диабет, начинът на хранене, физическата активност, излагането на дневна светлина, тютюнопушенето или употребата на алкохол, също не оказват влияние върху резултатите.

"Да се препоръчва на хората да избягват нощната светлина е проста и икономически ефективна препоръка, която може да облекчи глобалното здравно бреме на диабет тип 2", заключават авторите на проучването, ръководено от изследователи от университета Монаш в Австралия.

В миналото някои други наблюдателни проучвания също са свързвали изкуствената светлина през нощта с инсулиновата резистентност, но тези експерименти не са измервали закритите, изкуствени източници на светлина почти толкова внимателно или за толкова дълго време.

Все повече доказателства при животни и хора сочат, че излагането на изкуствена светлина може да наруши циркадните ритми, което води до намален глюкозен толеранс, променена секреция на инсулин и увеличаване на теглото - всички тези фактори са свързани с повишен риск от метаболитни нарушения като диабет тип 2.

Едно от основните ограничения на проучването е, че изследователите не са могли да вземат предвид времето за хранене, което може да окаже влияние както върху циркадните ритми, така и върху глюкозния толеранс. Освен това някои социално-икономически фактори, като например жилищното положение на човека, са отчетени на регионално, а не на индивидуално ниво, и са взети предвид само възрастни хора.

Съществува и фактът, че индивидуалните органи реагират много различно на светлината, като според някои проучвания интензивността на светлината, необходима за потискане на производството на мелатонин, който помага за регулиране на циркадния ритъм, може да варира от 6 до 350 лукса.

Въпреки това предишни експерименти сочат, че когато мелатонинът е нарушен и циркадният ритъм е изведен от строя, панкреасът може да започне да отделя по-малко инсулин. Това може да е фактор, допринасящ за развитието на диабет.

Необходими са много по-задълбочени проучвания, за да могат учените наистина да разберат как светлината през нощта влияе на циркадния ритъм и какво може да се отрази това на здравето на метаболизма в организма.

Някои проучвания показват, че дори един уикенд на къмпинг без изкуствена светлина може да помогне за възстановяване на циркадния ритъм на човека. Може би точно това трябва да разпореди лекарят.

Изследването е публикувано в The Lancet Regional Health - Europe.

Източник: Science Alert