Днешният свят е белязан от стрес, като голям принос за това има напредващата с бързи темпове дигитализация. Информация може да се получи по всяко време и почти навсякъде, освен това чрез мобилните си телефони сме постоянно достъпни. Всеки се справя по свой начин със стреса на ежедневието. Докато някои хора намират баланс и спокойствие в заниманията с йога и медитация, други се отърсват от стреса чрез различни методи като спорт, движение. Последните могат да се окажат много ефикасни - особено ако самовглъбяването не постигне желания ефект.

1. Потене против стрес

Ако концентрацията върху медитативните техники на дишане не доведе до желания резултат,  опитайте със спортуване. Всеизвестно е, че спортът действа като отдушник на стреса. Той подсилва физическите и психическите съпротивителни сили на организма и се грижи за отделянето на ендорфини. Това ни създава усещане за щастие и доволство, а след тренировката изпитваме приятна умора. По този начин правим и нещо добро за фигурата си – следователно спортът е идеалният микс срещу породено от стрес стягане и напрежение в мускулите, душевно напрежение и безпокойство.

2. Пренареждане на помещението

Някои хора се успокояват, като пренареждат мебелите в жилището си. И съвсем не е задължително това да става според правилата на фън шуй. За душевния ни покой може да допринесе обикновеното разместване на предметите в стаята или сортирането на книгите в библиотеката. Допълнителен бонус: разтребването не само отнема стреса, но може да ни помогне да намерим някоя скъпа за нас вещ, която сме смятали за загубена.

3. Тишина

Тук нямаме предвид онази тишина, в която човек потъва чрез медитацията. Разходете се сред природата и посетете някое красиво кътче, където за известно време да забравите  всекидневните си проблеми. Може да потърсите тишината в зелена гора, в обширно слънчогледово поле или просто в собствената си градина, ако пък живеете в блок – в близкия парк. Затворете очи и освободете съзнанието си от градския шум, като вместо това го напълните със звуците на природата, и се насладете на мига.