Шинрин-йоку – лечебната горска баня. Японско упражнения за релаксация и укрепване на жизнения тонус. Гора вместо вана – все повече хора го практикуват. Как го правят и защо? Отговорите пристигат от Япония.

В съвременното общество стрелките на часовниците се движат все по-бързо. Много хора имат усещането, че се въртят шеметно в някакво колело за хамстер, разкъсвани между работата и семейството. Днес, благодарение на модерните комуникационни техники, много неща могат да се свършат сега, начаса и веднага. Дори след края на работното време може да ви потърсят по служба и да не ви дадат възможност да си починете. А приятелите ви бомбардират с новини чрез Фейсбук, Туитър и Инстаграм от ранно утро до късна нощ.

Да откриеш бавността

За да не пострадат здравето и благополучието от това постоянно напрежение, все повече хора търсят пътища да се отпуснат и да изключат. В Япония един от тях води право в гората, където се провежда „къпането“ за отмора – шинрин-йоку. Става дума за непреднамерено потапяне в лоното на природата. За осъзнатост и попиване на тихата горска атмосфера с всички сетива. За откриване на телесната и мисловната бавност чрез съзнателното общуване с природата. В Япония шинрин-йоку е неотменна част от грижата за здравето. Професор Цин Ли е успял да докаже, че престоят в гората помага за подсилване на имунната система и за понижаване на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола. Дори подобрява съня.

Горската баня не е разходка

За горската баня не е нужно да избирате специална гора. Ако наблизо няма гора, идете в някой парк, в овощна градина или на друго място сред природата. Важно е да не бъркате горската баня с обикновена разходка сред зеленина. Тук става дума за регенериращо и релаксиращо упражнение, което трябва да се усвои. Ето защо за истинската горска баня е необходимо предварително обучение. Само така човек може действително да се вдъхнови от природата за нови преживявания. Благодарение истинската горска баня се научаваме отново да разпознаваме и усещаме простотата. Става по-лесно да пускаме и да изпитваме чиста радост от съществуването. Чрез осъзнатост осъществяваме контакт не само с природата, но и със самите себе си.  И в тишината на гората въртележката на мислите спира, за да изживеем тези ценни мигове.

По-добро качество на живот чрез природата

Опитният „къпещ се“ не гледа на гората като на източник на полезни ресурси, а като на природа сама по себе си, безпристрастно и без да я оценява. Доказано е научно, че в тази лишена от оценка среда човек може да възстанови, подобри и опази здравето си. Може да ви изглежда, че горските бани са по-скоро някаква езотерична шашма, отколкото начин за регенериране. Това съвсем не е така. Те са достъпни и подходящи за всеки, който е отворен за тях и търси нови преживявания сред природата – независимо от възрастта, професията и предварителните си знания.