Активна почивка означава да се включите в дейности, които ви помагат да се отпуснете и да релаксирате, но също така трябва да поддържат ума и тялото ви будни и активни.

 Ето няколко идеи за активна почивка: 

1. Пътуване и изследване

Посещаването на нови места може да бъде вълнуващо, зареждащо и обогатяващо преживяване. Можете да разширявате своя житейски опит и светоглед, като изследвате нови градове, паркове, планини и др.

2. Спорт и физическа активност

Спортът може да бъде забавен и здравословен начин за почивка. Можете да играете футбол, баскетбол, тенис или да отидете на плуване, йога, пилатес и др.  Дори играта на шах може да бъде отпускаща и зареждаща.

3. Хоби и творчество

Отделяйте време за това, което обичате да правите – може да не ви носи пари, но със сигурност ще ви донесе достатъчно сили и енергия, с които да изкарвате пари, когато се върнете презаредени към работата си. Занимавайте се с любимите си хобита. Това може да включва рисуване, писане, градинарство, готвене, фотография и др.

4. Учене и образование

Можете да използвате свободното си време, за да научите нещо ново. Това може да бъде чрез онлайн курсове, семинари, участие в уъркшопи и др.

5. Доброволчество

Доброволчеството е отличен начин да помогнете на общността си, докато се забавлявате и учите нови умения. Открийте онова, което би ви донесло удовлетворение – дом за сираци, дом за възрастни хора приют за кучета или просто се включете в някоя гражданска инициатива. Може пък да ви хареса и да ви увлече.

6. Медитация и йога

Тези дейности помагат за подобряване на концентрацията, усещанеза отпускане и общото благополучие. 

Същността на активната почивка е да намерите баланс между релакс и активност, така че да се чувствате в хармония със себе си и с другите, изпълнени с енергия и радост.