Независимо дали сте мъж или жена, да направите нещо за себе си и да се „поглезите”, може да струва доста пари – масаж, спа, почивка. За щастие, съществуват и други начини да поразпуснете малко, които са достъпни за всеки.

1. Огледайте са за по-евтин вариант за масаж.

Масажите са полезни, но много скъпи. Затова няма да ви посъветваме да си купите масажен стол например, който струва цяло състояние, но можете да си купите масажна възглавница, която ще ви бъде подръка винаги и по всяко време, за да отнеме от напрежението ви. Помислете и за ваучери за масаж с намаление в някое студио - предлага се все по-голямо разнообразие.

2. Вземете си вана.

Банално, но ефикасно. Ваната е отличен заместител на джакузито, което не всеки може да си позволи. А ако отделите време, за да я украсите със свещи, ако си сипете чаша вино и си пуснете хубава музика, преживяването по нищо няма да отстъпва от това, което бихте получили в спа центъра на някой петзвезден хотел. Отпуснете се и се насладете!

3. Погрижете се за косата и кожата си.

Това предложение съвсем не се отнася само за дамите. Има най-различни начини, да поглезите косата и кожата си, без да се налага да харчите цяло състояние. Помислете само колко вида маски за лице и за коса се предлагат, най-различни кремове, масла, ароматни соли и т.н. Всичко, което ви кара да се отпуснете, има благоприятен ефект върху цялостното състояние на организма ви. 

4. Свийте се в леглото и почетете книга.

Дъждовен ден, мързеливо настроение. Какво по-приятно и отпускащо може да се направи в такъв момент, освен да потънете в леглото с чаша чай или кафе и да се насладите на компанията на една хубава книга! Коя беше книгата, която искахте, но не си купихте, защото ви се стори прекалено скъпа или защото си казахте, че и без това не ви остава време за четене? Сега е моментът да промените това. Винаги и за всичко може да се намери време, стига да има желание. Освен това ще ви издадем една тайна – книгите не очакват нищо и не изискват нищо. Можете да ги оставите, когато поискате, и да се върнете към тях, когато можете. 

5. Излезте навън.

Природата е едно от най-прекрасните творения на света. При това напълно безплатно. Не подценявайте благоприятното въздействие на една разходка сред зелено. Изведете кучето за по-дълго. Обадете се на приятели и си направете пикник. Пренощувайте на палатка в планината. Разтъпчете се в близкия парк. Ще се изненадате колко велик лечител е природата.

6. Поглезете се с хубаво кафе.

Купете си любимото лате от любимото заведение. В магазина отделете повече пари за по-хубава марка и по-качествено кафе. Или пък опитайте нещо ново. Не пестете от това дребно, но значимо удоволствие. Особено ако сте кафеджия – какво по-хубаво начало на деня от чаша ароматно кафе?

За да постигнете още по-голям ефект, комбинирайте някои от съветите – изпийте кафето си, докато четете приятна книга, или почетете, разположени удобно на дивана с масажора и с разкрасяваща маска на лицето. Подарявайте си дребни удоволствия, които, както се убедихте, не е задължително да струват скъпо или да са сложни за изпълнение. Заслужили сте си го, нали?

Източник: Lifehack