Родителите са енегрийната "батерия" за децата. Именно от тях се зареждат с оптимизъм, от тях вземат пример (дори да изглежда, че отричат ​​ценностите им), търсят подкрепа от тях.
Затова мама и татко трябва да помнят своите желания и да ги поставят, ако не пред интересите на децата, то поне наравно с тях.
Здравите и щастливи родители са по-добри от нещастните и потиснатите,  твърдят  психолози.

1. Слушайте тялото си

В здраво тяло - здрав дух, а когато сте отпочинали, сте щастливи и изпълнени с оптимизъм.
Много е важно да спите достатъчно. Не насилвайте тялото – дори да сте планирали джогинг сутрин покрай морето, може един ден да го проспите или да не стигнете до точката, която сте си набелязали предварително.

Ако искате да ставате по-късно и да си лягате рано, или дори да си легнете през деня – чудесно, просто го направете.
Липсата на сън и предварителният график на активности изтощават. Не си го причинявайте и през ваканцията.

2. Намалете задълженията си

Имате прекалено много отговорности в живота – пазар, готвене, домакински задължения, работа... Затова трябва да знаете точно какъв “дял от ангажиментите“ сте готови да прехвърлите на почивка.
В противен случай тя няма много да прилича на почивка. Само пейзажът ще е различен, и така - същото готвене, чистене и пране.
Ако живеете на палатка или в бунгало, няма как да си спестите част от домакинска работа. Но е напълно възможно да ги сведете до приемлив минимум. Може сутрин да организирате леки закуски, да обядвате или да вечеряте в ресторант.
Откажете се от прането, посто вземете повече тениски за преобличане, а мръсните дрехи ще върнете вкъщи, където има пералня.

3  Не сменяйте режима твърде рязко

Не се втурвайте веднага към активен начин на живот, не си спестявайте съня още от първата нощ, не нарушавайте обичайния нечин на хранене, не планирайте веднага максималното натоварване, дълги преходи и екскурзии.
Това е особено важно, ако сте на почивка в различна часова зона. Всичко трябва да е постепенно.
В този смисъл почивката е като влизане в студено море – трябва да е бавно, плавно и премерено, за да позволите на тялото да свикне с температурите.

4. Направете си информационен детокс

Сигурни ли сте, че телевизията, емисиите в социалните медии и интернет са важни 24/7? Преместването на ново място е чудесна възможност да си организирате информационен детокс.
Вземете със себе си няколко книги, които не сте имали възможност да прочетете.
Имайте предвид: електронните джаджи наистина уморяват не само зрението, но и мозъка ви. Ако изобщо не можете да се откажете от тях, дори временно (и такъв твърд отказ може да предизвика стрес, вместо да го намали), въведете правилото „сутрешен вестник“. Тоест, отделете условно половин час преди или след закуска, за да прочетете новините, да прегледате емисията и да отговорите на писма и съобщения или да публикувате снимки и след това зарежете устройствата.
В началото нещо ще ви липсва, но много скоро ще се адаптирате и ще изпитате едно вече напълно забравено чувство на безгрижие. 

Продължава на страницата на Новите родители