Ново изследване от университета в Харвард установи връзка между безглутеновите диети и увеличения риск от развитие на диабет от втори тип.

Глутенът е протеин, който се намира в зърнените храни като жито, ръж и ечемик. Особено полезен е в производството на храни. Например, дава еластичност на тестото, помага му да запази формата си и да се вдигне, както и му придава дъвкателен обем.

Много видове храни съдържат глутен, включително някои, за които не сте очаквали, като дресинг за салати, супите и дори бирата.

Учените от Харвард оповестиха, че са установили следната зависимост: колкото по-малко глутен има в една диета толкова по-висок е риска от развиването на диабет 2.

Данните за този извод са дошли от три отделни огромни проучвания, които общо са изследвали над 200 000 души.  Анализът е показал, че тези, които са приемали най-голямо количество глутен, са имали с 80% по-нисък риск от развитие на диабет 2 в сравнение с тези, които са приемали най-ниски количества глутен. 

Източник: Science Alert