Какво е глутен?

Глутенът е протеин, който се съдържа в зърнени храни като пшеница, ечемик, ръж и в кръстоската между пшеница и ръж, наречена тритикале (wikipedia).

Името му идва от латинската дума „лепило“, тъй като именно глутенът дава лепкавата консистенция при смесването на брашно и вода.

Глутенът се състои от два белтъка: глиадин и глутенин. Те изграждат около 80% от белтъка в житното зърно и са главната причина за развитието на глутенова непоносимост.

Глутен – вреден ли е?

Предвид зачестилите предупреждения за негативен ефект от консумацията на храни с глутен, няма как да не си зададем този въпрос. А от тук дали не трябва да се откажем съвсем от приема му или поне да ограничим консумацията.

Основният проблем при приема на глутеносъдържащи продукти е, че те са по-трудни за усвояване от организма.

Протеинът глутен се разгражда бавно и точно това е причина приемът на глутенови храни при някои хора да разстройва храносмилането им и добрата кондиция като цяло.

В тези случаи говорим за непоносимост към глутена.

Трябва да сме наясно, че в много от полуготовите или готови храни се добавя глутен, за да се подобрят вкусовите им качества. Това води до неосъзнато и неконтролирано консумиране на глутен и създава риск от глутеново пренасищане.

Решението?  Четете внимателно етикетите и описанието на съдържанието на продуктите, които купувате. Отделете време, за да прецените ползата и потенциалната вреда от храната, която приемате.

Непоносимост към глутен и симптоми

Глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии.

Хранителни алергии се характеризират със свръхчувствителна реакция на организма и обикновено се разделят на  хранителна алергия, хранителна чувствителност и хранителна нетолерантност. Важно е да отбележим, че при третия вид не се включва намеса на имунната система. Независимо от това обаче, реакцията, която възниква от невъзможността на организма да разгради определена храна, също спада към хранителните алергии.