На Земята съществуват вероятно трилиони различни микробни видове и до момента сме идентифицирали една съвсем мъничка част от тях. Отчасти това се дължи на факта, че за да ги открием, се нуждаем от високотехнологично оборудване. Същевременно обаче трябва да знаем и къде точно да ги потърсим.

Нов проект, ръководен от изследователи от САЩ, Швеция и Алжир, се натъкна на нов и особено интересен тип бактерия, която би могла да окаже съществено влияние върху биотехнологичната индустрия. Защо я откриваме чак сега? Защото се е криела на стотици метри под земята в непроучена досега подземна пещера.

Фактът, че се натъкваме на нов вид бактерия под земята не е изненадващ. Според някои изчисления 3 от 4 микроорганизма на Земята живеят в дълбините под повърхността. Откритието на този конкретен и странен тип микроорганизми обаче може да повлияе благотворно на около 6 процента от човешкото население.

"Открихме щамове, способни да произвеждат антимикробни вещества и да разграждат глутена, който може да предизвика възпалителни реакции в червата на много хора. Установено е също, че тези бактерии са в състояние да понасят екстремните условия в нашата храносмилателна система", казва Натушка Лий, изследовател от Катедрата по екология и науки за околната среда към университета на Умео, Швеция.

С други думи, тази новооткрита бактерия би могла да помогне при лечението на хора с непоносимост или алергия към глутена. Точно този им потенциал специалистите се надяват да проучат в по-нататъшни изследвания. 

"Подземните екосистеми са недостатъчно добре проучени и обикновено са смятани за екстремни. Те са изолирани от повърхността, ограничени са откъм хранителни вещества и се характеризират с липса на светлина", пишат още авторите на изследването.

В последно време изследователите все повече се интересуват от тези подземни среди, тъй като се надяват да получат представа за екосистемите на планети, различни от нашата, като например Марс.

„Повърхността на Марс е особено окислена и наситена с големи количества радиация – тук течната вода не може да съществува в стабилно състояние за продължителен период от време“, казва Влада Стаменкович, изследовател от Лабораторията за реактивно движение на NASA в Пасадена, Калифорния, по време на астробиоложка конференция през 2016 г. „Това е най-лошото място, на което бихме могли да търсим живот на Марс.“

Вместо това той смята, че трябва да насочим взора си към подземната вода – „това вероятно е единственият хабитат за живот на Марс, ако въобще продължава да съществува и днес.“

Още по-интригуващо е, че бактериите, открити в изследването, са тясно свързани с групата микроорганизми Bacillus, изучавана активно в астробиологията заради впечатляващите си способности за оцеляване. B. subtilis например, с която някои от видовете пещерни бактерии показват над 99 процента сходство, е доказала способността си да оцелява на Червената планета.

"Настоящото изследване е още един пример за фантастичния потенциал на вълнуващите бактерии на нашата собствена планета. Въпреки интензивните проучвания досега сме успели да идентифицираме само малка част от всички микроби, които се срещат на Земята", пишат още авторите му.

Изследването е публикувано в Microbiology Spectrum.

Източник: IFLScience