Една от най-модните тенденции в храненето през последните години е т.нар. безглутенова диета. Тя е толкова популярна, че етикетът „без глутен” придоби славата на други подобни маркетингови похвати като „Био”, „от естествени продукти”, „с натурално идентични аромати” и т.н.

Глутенът е естествен растителен протеин, които се среща в повечето зърнени растения. Любопитно е, че неговото все по-популярно низвергване е тенденция въпреки трезвите гласове на много диетолози и лекари. Те твърдят, че за повечето хора избягването на глутена е чисто „лайфстайл” избор, който не е свързан със здравето. Единствените хора, които имат сериозни здравословни причини да избягват глутена са тези, които имат специфична алергия към зърнени храни или страдат от рядкото заболяване целиакия, което засяга около 1% от населението. Целиакията е предизвикана от имунна реакция срещу глутена и може да увреди тънките черва. За всички останали спазването на безглутенова диета не осигурява здравословни ползи, заявява диетоложката Катерин Талмадж, цитирана от Scientific American.

Нещо повече, ако бъде прилагано безогледно и без внимание избягването на глутена може да бъде вредно, споделя популярният специалист по храненето. Причината за това е, че много от безглутеновите тестени продукти на пазара са лишени не само от глутен, но и от фибри, както и от важни съставки като желязо, цинка, витамин B12, калций и други, обяснява Талмадж. Според друга известна диетоложка, Хедър Мангиери, избягването на глутена не носи и никакви „магически” ползи за намаляването на теглото. Същият ефект може да бъде постигнат с простото заместване на сладкишите с плодове и зеленчуци, допълва тя.