Бактерия ползва манганов щит срещу радиация

24 юни 2017 г., 10:31
262

Rost9 / Shutterstock

Учени разкриха механизма, по който бактерията Deinococcus radiodurans изгражда щит, неуязвим за страховити дози радиация, съобщава изданието PLoS ONE.

За целта бактерията ползва комплекси от манганови и други съединения. Те попиват опасните химически продукти на облъчването и по този начин спасяват бактерията.

Още по-интересно е, че тези защитни компоненти могат да бъдат "присаждани" в човешки кръвни клетки и да ги превръщат в устойчиви на радиация "суперклетки", твърди Майкъл Дейли, един от авторите на изследването от Военния университет по здравни науки в Бетезда, щата Мериленд.

D. radiodurans става известна през 1956 г., когато е открита в голямо количество в консерва с облъчено телешко. Последвалите изследвания показали, че микробите издържат с лекота дози радиация до 1000 пъти по-големи от смъртоносната за човека. Бактерията се справя много добре и със силен студ, суша, вакуум и киселинна среда.

Странното е, че мангановият щит на микроба не го пази от радиационно увреждане на ДНК. Вместо това мангановите комплекси защитават протеините, включително клетъчните ензими, които ремонтират и преизграждат ДНК.

Това, според Дейли, отваря възможност за изграждане на "радиационен имунитет" само със заместване - без генетични манипулации.

Така могат да се създадат устойчиви бактерии-чистачи на радиоактивни замърсявания, или пък на крайно ефективни ваксини, ликвидиращи ДНК на вредни вируси, но щадящи полезните им протеини. А един ден хора, ваксинирани срещу радиация, най-после да поемат по далечните междупланетни и междузвездни трасета.

Ключови думи:
Коментари