Апетитът е желанието да се консумира храна, но това желание не винаги е свързано с глад. Той отговаря за адекватния прием на енергия, за да се поддържат метаболитните нужди на тялото. Апетитът може да се стимулира и от храна с добър вкус, мирис, вид и други без да сме гладни. Също така под стрес нивата му се увеличават и това лесно довежда до неконтролиран прием на храна, пише фитнес инструктура Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене.

Добрата новина е, че съществуват храни, които имат доказани свойства в потискането на апетита и могат да спомогнат по-лесно да поддържате добра форма. 

1. Лют червен пипер

Лютият червен пипер съдържа съставка, наречена капсаицин. Има проучвания, които са установили връзката между капсаицина и потискането на апетита. Капсаицинът има термо-генетични качества, което означава, че може да повиши температурата и да доведе до увеличаване на кръвния поток и ускоряване обмяната на веществата.

Лют червен пипер се използва и в хранителните добавки тип фет бърнар, което е още едно доказателство за ефективността му.

2. Канела

В едно проучване, свързано с канелата, участващите са помолени да добавят 6 грама канела в оризов пудинг, за да се установи дали има ефект върху потискането на апетита. Било е заключено, че канелата забавя усвояването на въглехидратите от тънките черва. Участващите, използвали канела, са се чувствали сити по-дълго, спрямо тези, които са консумирали пудинга без канела. Канелата има славата на подправка, която работи при понижаване на подкожни мазнини и отслабване.

Въпреки че няма пряк ефект върху ускоряването на метаболизма или върху горенето на калориите, главната полза идва от свойството и да регулира кръвната захар. Канела може да се добавя към ориз, кисело мляко, топли напитки, супи, плодове, меса и други.

Други подправки, които са познати със свойствата си да регулират кръвната захар са карамфил и джинджифил.

3. Ядки

Ядките съдържат полезни мазнини, протеин, въглехидрат с нисък гликимичен индекс и фибри, благодарение на което освобождават енергия бавно в тялото и го поддържат сито дълго време.

Трябва да се има предвид, че ядките са калорична храна.

4. Авокадо

Авокадото съдържа здравословни мононенаситени мазнини, които се усвояват бавно и засищат за дълго време. Също така е отличен източник на разтворими фибри, които формират гъст гел при наличието на течност. Този процес забавя усвояването и прочиства червата, като така се оказва и влияние върху понижаването на холестерола.