5. Черен шоколад

Добри новини за всички любители на шоколада! Според последни проучвания, черният шоколад има редица полезни свойства и при редовна консумация е почти сигурно, че ще отслабнете. Не само ще спомогне за отслабването в корема и ще намали талията ви с поне 4 сантиметра, но е и прекалено хубаво, за да е истина. Не вярвайте на всичко, което четете в интернет, осмисляйте информацията, която получавате, както и различните гледни точки. Информацията, която гласи, че черният шоколад е “полезен” е на базата на проучвания от типа (двете проучвания са напълно реални):

Проучване I: Едно проучване между бял и черен шоколад и ефектите им върху кръвната захар установи, че участниците, които са консумирали черен шоколад, са имали по-ниска кръвна захар сравнение с тези, консумирали бял шоколад.

Проучване II: Проучване установява, че участници, консумирали черен шоколад известно време преди основно хранене (даден е пример с пица), изяждали с 15% по-малко пица, спрямо тези, които консумирали млечен шоколад. Може да се направи извод, че черният шоколад е “по-малкото зло” спрямо бял или млечен, но в същото време един шоколад Lindt 70% (100 гр.) съдържа: 625 калории, 47 гр. Мазнини, 30 гр. Наситени мазнини, 25 мг. Натрий, 7,5 гр. Фибри, 42гр. Въглехидрати, 30 гр. Захар и 7,5 гр. Протеин.

6. Ленено семе

Лененото семе е богато на фибри и омега 3 мастни киселини, а също така е и източник на протеин. Датско проучване установява, че суплементацията с 2,5 грама ленено семе дневно е имало положителен ефект върху потискането на апетита спрямо друга група, на която е даден плацебо суплемент.

Телата ни не могат да усвоят лененото семе. Необходимо е предварително да се строши, за да получите всички ползи от него. Може да се държи във фризер с цел по-добро съхранение на съдържащите се в него омега 3 мастни киселини. Може да добавяте лъжица ленено семе в овесени ядки, кисело мляко, салати или протеинов шейк.

7. Овесени ядки

Овесените ядки са добре балансирана храна, подходяща както при отслабване, така и при покачване на килограми. Имат високо съдържание на фибри, което означава, че ще ви държат сити за по-дълго време. Сложен въглехидрат са с нисък гликимичен индекс, което означава, че ще получите бавно и постепенно освобождаване на енергия, без особено влияние върху кръвната захар и следователно отлагане в мазнини.

Ако сте от хората, които постоянно чувстват глад, включването на овесени ядки към дневното ви меню определено би помогнало, като закуската не е единственото място, на което може да присъстват.

8. Ябълка

Ябълките съдържат вид разтворими фибри, наречени пектин. Пектинът редуцира количеството на захар, абсорбирана от кръвния поток след хранене, предотвратявайки голямо повишаване на кръвната захар, което би довело и до съхранение на мазнини, както и нужда от сладки храни.

Ябълката се комбинира перфектно с канела и може да ви държи сити до 2 часа.