Изследовател от университета Трент, Канада реши да си почине от стандартните си занимания, свързани с нелинейна оптична микроскопия, за да разгадае една от най-големите мистерии на съвременния дом. А именно – защо гроздето предизвиква плазмени проблясъци, когато го поставим в микровълнова фурна.

Не сте запознати с тази популярна активност в интернет? Ето за какво иде реч. По причини, които не са ни известни, един човек решава да разреже зрънце грозде наполовина (почти изцяло) и да го постави в микровълнова. То предизвиква искри, които пък, от своя страна, образуват плазма – материята, която виждаме в Слънцето. Хората, изпълняващи това „чудо“, стават особено популярни в YouTube. Съществуват и клипчета с различни плодове. Други пък показват, че можем значително да увеличим производството на плазма, като изсушим частично гроздето.

Естествено, има и такива, които успяват да си унищожат микровълновите, тъй че не ви съветваме да правите този трик.

Колкото и е да е забавно да се увеличава производството на плазма, д-р Арън Сепков отбелязва, че презентациите в интернет предоставят някакво обяснение, но нито едно от тях не е подкрепено от формално изследване.

Сепков пише в Proceedings of the National Academy of Sciences, че най-честото предположение, според което ефектът се дължи на производителността на повърхността на гроздето, вероятно е погрешно. Той потвърждава, че плодове със сходен размер предоставят сходни резултати. Дори топчета от хидрогел правят същото. Ефектът може да се постигне и ако люспата на гроздето се махне, или ако повърхността му се изсуши (което от своя страна отнема проводимостта му). Непокътнати пъдпъдъчи яйца също работят.