Защо гроздето произвежда искри в микровълновата?

19 февруари 2019 г., 14:21
1942

Снимка: Spayder pauk_79 / Shutterstock

Изследовател от университета Трент, Канада реши да си почине от стандартните си занимания, свързани с нелинейна оптична микроскопия, за да разгадае една от най-големите мистерии на съвременния дом. А именно – защо гроздето предизвиква плазмени проблясъци, когато го поставим в микровълнова фурна.

Не сте запознати с тази популярна активност в интернет? Ето за какво иде реч. По причини, които не са ни известни, един човек решава да разреже зрънце грозде наполовина (почти изцяло) и да го постави в микровълнова. То предизвиква искри, които пък, от своя страна, образуват плазма – материята, която виждаме в Слънцето. Хората, изпълняващи това „чудо“, стават особено популярни в YouTube. Съществуват и клипчета с различни плодове. Други пък показват, че можем значително да увеличим производството на плазма, като изсушим частично гроздето.

Естествено, има и такива, които успяват да си унищожат микровълновите, тъй че не ви съветваме да правите този трик.

Колкото и е да е забавно да се увеличава производството на плазма, д-р Арън Сепков отбелязва, че презентациите в интернет предоставят някакво обяснение, но нито едно от тях не е подкрепено от формално изследване.

Сепков пише в Proceedings of the National Academy of Sciences, че най-честото предположение, според което ефектът се дължи на производителността на повърхността на гроздето, вероятно е погрешно. Той потвърждава, че плодове със сходен размер предоставят сходни резултати. Дори топчета от хидрогел правят същото. Ефектът може да се постигне и ако люспата на гроздето се махне, или ако повърхността му се изсуши (което от своя страна отнема проводимостта му). Непокътнати пъдпъдъчи яйца също работят.

Според Сепков тайната се крие в плодове с подходящия размер. Те „образуват резонантни празнини, които съсредоточават електромагнитните полета до екстремни региони на субдължините на вълните“. Плазмата от своя страна пък се формира заради „електромагнитните горещи точки“. Те възникват, тъй като резонациите в двете половини на гроздето си взаимодействат.

Един-единствен сферичен обект ще се нагорещи, но са нужни две горещи точки в контакт, за да предизвикат искри, които лишават атомите от своите електрони и образуват плазма. Когато горещите точки във всяка една от половините на гроздето са достатъчно близко и достатъчно горещи, искрите йонизират натриевите и калиевите йони в плода и формират плазма. Водата е особено важна за целия процес, а тя съставлява голяма част от гроздето.

Източник: IFLScience

Ключови думи:
Коментари