Разтопен шоколад дава идеята за микровълновата фурна

08 декември 2018 г., 16:21
889

Pumidol / Shutterstock

Годината е 1945-а, малко преди края на Втората световна война. Инженер от американската компания Raytheon работи денонощно върху създаването на радарна инсталация за флота. Докато минава един ден покрай магнетрона (генератор на микровълни), който разработва, той усеща нещо странно. Парчето шоколад, останало в джоба му, изведнъж започва да се топи.

Надушил нещо ново,  инженерът веднага отива в близката бакалия. Изобщо не е гладен, просто иска да пробва дали енергията от вълните в магнетрона може да се използва за готвенето на храна. Купува царевица за пуканки и бърза с пакета обратно. Държейки плика близо до енергийната тръба, той наблюдава как зърната се пукат в прекрасни бели и вкусни пухчета. Минути по-късно си хапва

първите пуканки, приготвени на микровълни.

Инженерът се казва Пърси Спенсър, а това, което той току-що е забелязал, ще доведе много скоро до създаването на първата микровълнова печка. След години тя ще направи революция в храненето, а днес е дясната ръка на всяка работеща жена.

Спенсър започва да експериментира с микровълновото лъчение. Втората храна, която опитва да сготви, е  яйце, което поставя близо до магнетронната тръба.  До Спенсър се приближава негов колега и двамата заедно наблюдават как яйцето започва да се тресе и клати. Рязкото покачване на температурата вътре в него  оказва голямо вътрешно налягане.  Точно когато любопитният колега на Спенсър се навежда напред, за да разгледа по-отблизо яйцето, то

експлодира и опръсква с жълтък изуменото му лице.

Физиономията на Спенсър пък се озарява от току-що направеното научно заключение – разтопеното блокче шоколад, пуканките, а сега и гръмналото яйце – всички те са следствие на излагането на микровълновата енергия. Ако едни пуканки може да бъдат приготвени толкова бързо, защо това да не става и с други храни? И експериментите започват.

За да провери откритието си, инженерът прави голяма метална кутия, която оборудва с микровълнов генератор. Конструкцията е такава, че енергията не може да излезе извън кутията. Когато поставя вътре храна, температурата й рязко се покачва.

Какъв е основният принцип? 

Всяка микровълнова фурна работи, като въздейства на храната с нейонизиращо микровълново лъчение. Водата, мазнините и другите вещества в храната поемат енергията от микровълните в процес, който се нарича диелектрично затопляне. Вълните се генерират от магнетрон и по вълновод постъпват в камерата, в която се поставя храната. Тя представлява паралелепипед с метални стени. Всички печки са снабдени със защита за спиране на излъчването на вълните при отваряне на вратата по време на готвене.

На 8 октомври 1945 г. компанията Raytheon подава заявка за патент за изобретението на Спенсър. За да се тества технологията, в ресторант в Бостън е монтирана микровълнова фурна за притопляне на храна. През 1947 г. на пазара излиза първата микровълнова печка, която компанията нарича „Рейдър рейндж”. През 40-те години на миналия век

тя тежи повече от 340 килограма и е висока почти 1,80 метра!

Освен че са много големи, първите микровълнови печки са доста скъпи – всяка от тях струва по около 5000 долара. Те консумират 3 киловата електроенергия, три пъти повече от съвременните модели, а освен това се охлаждат с вода.

Заведения, авиокомпании, обслужващи презокеански полети, и жп ресторанти веднага съзират потенциала на изобретението, което гарантира изключително бързо приготвяне на големи количества храна. Кулинарните експерти обаче скоро забелязват и недостатъците на новото откритие.  Месото не добива златист загар, картофките не стават хрупкави, а си остават някак бели и меки.  Като капак на всичко готвачът на фирмата Raytheon напуска, тъй като президентът  Чарлз Адамс настоява всичко да се приготвя в новата микровълнова печка. Ще са нужни десетилетия, за да бъдат усъвършенствани функциите на фурната, така че тя да може да бъде използвана от средния потребител.

През 50-те години компанията пуска на пазара и версия на печката за домашно ползване. Тя вече изразходва само 1600 вата и е на цена между 2000 и 3000 долара. Отначало клиентите са скептични и не бързат да купуват. До 1970 г. обаче, когато умира Спенсър, микровълновите печки вече се разпространяват изключително бързо и стават почти задължителни във всяка американска кухня.  Микровълновите фурни отдавна са се превърнали в необходимост на пазара и намират все по-нетрадиционни приложения.  Така например технологията се използва в производството

за сушене на картофени чипсове и за печенето на кафе на зърна

и на фъстъци. Фурните служат също за сушене на корк, керамика, хартия, кожа, тютюн, текстил, моливи, цветя и главички на кибритени клечки.

Пърси Спенсър прави откритието си съвсем случайно, докато работи над поръчка за американските военни. И макар че името му се свързва преди всичко с микровълновата фурна, той е автор на много други важни открития, които го правят един от най-известните изобретатели в САЩ. Когато умира на 76-годишна възраст, той има 150 патента и е смятан за един от водещите експерти в областта на микровълновата енергия. През септември 1999 г. името му е включено в Залата на славата на националните изобретатели в САЩ наред с Томас Едисон и братята Райт.

И всичко това, без Спенсър да е имал дори гимназиално образование! Бъдещият изобретател е роден през 1894 г. в Хауланд, щата Мейн. Баща му и майка му умират един след друг и той остава сирак на 12-годишна възраст. Отива да живее при своя леля, напуска училището, когато е в пети клас, и  става чирак в мелница. Четири години по-късно собствениците на местна фабрика решават да прокарат електричество. Пърси се записва да помага при монтажа, въпреки че не знае нищо за тока. Чете учебниците през нощта, учи се от грешките си в практиката. Докато проектът завърши, той вече е опитен електротехник.

Страстта му към електричеството не спира дотук. Решава да постъпи във флота, но тъй като няма истинско образование,

започва сам да изучава тригонометрия, аритметика, химия,

физика и металургия. След като напуска  флота, постъпва в младата компания за електрически уреди Raytheon (от френското rai – „лъч светлина”, и гръцкото theon- „от боговете”). Със своя маниер на янки, който решава проблемите в практиката, Пърси стои зад едни от най-големите открития на фирмата. Любопитството му е легендарно. Той има рядката способност да се сработва с висококвалифицирани физици, като същевременно не се отказва от своя характерен маниер „да измайсторява със собствената си ръка”. 

Едно от ранните му открития е серия от подобрения за фотоелектрически вакуумни тръби, което е голяма стъпка в развитието на телевизионната апаратура. През 1941 г. Спенсър се концентрира върху магнетрона. Работейки ден и нощ, увеличава неимоверно неговата мощност. Радарните установки, които Спенсър конструира с този магнетрон, са инсталирани на американски бомбардировачи. Те са достатъчно мощни, за да засичат перископите на немските подводници. За това постижение Спенсър получава Награда за изключителна служба за обществото – най-високото отличие, което флотът може да присъди на цивилен.

Автор: Калина Маркова

Коментари