Първата практична електрическа самобръсначка, която превъзхожда многократно своите предшественици, излиза на пазара. 

Джаджата е създадена по идея на изобретателя Джейкъб Шик. Той е служил в американската армия във Филипините по време на Испано-американската война. Именно по това време в тропиците хваща дизентерия. След близо едногодишно възстановяване, армията го прехвърля в Аляска.

Шик е част от екип, който обтяга над 1600 км телеграфни жици в Аляска. Създава и лодка за плитки води.

След като се оттегля от армията през 1910 г., Шик решава да се заеме със златотърсачество в Аляска и Британска Колумбия. Приключението му допада, но бръсненето при температури, достигащи до -40 градуса по Целзий - не.

След като чупи глезена си и се принуждава да остане в лагера, за да се възстанови, Шик решава да изобрети по-лесен начин за бръснене. В случая – бръснач, закрепен за гъвкав кабел и захранван от външен мотор. Изпраща идеята си на производителите, но те я отхвърлят.

Когато избухва Първата световна, Шик отново се връща в армията, където оглавява подразделението за разузнаване и криминални разследвания в Англия.

След войната решава да подобри идеята си за електрическа самобръсначка. За тази цел обаче той се нуждае от още капитал. Затова решава да приложи концепцията за пълнител към стандартния бръснач. По този начин човек можел да маха острието, без опасност да се нарани. 

След като продава този свой бизнес, Шик отново се съсредоточава върху електрическата самобръсначка. Пуска първата на пазара през 1929 г. – точно навреме, след рухването на стоковата борса и предстоящата Голяма депресия.

Първите модели не се продават много добре. Техният дизайн все още не е твърде изпипан и включва тежък мотор, вързан към метален кабел. Бизнесът вървял толкова зле, че Шик се принуждава да ипотекира дома си. В края на краищата обаче той открива как да подобри цялостната концепция.

Шик премахва гъвкавия кабел и поставя малък електрически мотор до самия бръснач. Всичко това можело да се побере в малко черно устройство, което се държи удобно и с една ръка. Най-обикновен кабел захранвал цялата джаджа, която се активирала малко щифтче.

Шик създава фабрика в Стамфорд, Кънектикът, а новият модел излиза на пазара в Ню Йорк на 18 март 1931 г. Той се продава за 25 долара (днешни 360). Първата година са закупени 3000 бройки. До 1937 г. тази бройка достига 1.5 млн.

Шик забогатява и се оттегля в Канада. Неговите здравословни проблеми обаче го застигат. Той умира през 1937 г. Той винаги е твърдял, че мъж, който се бръсне правилно всеки ден, ще доживее до 120 години. За съжаление Шик не успява да дори да стане на 60.