Представяме ви на едно място 13 от най-големите изобретения, направени от жени.

1. През 1991-ва Ана Цукамото създава изолатор на стволови клетки, който е ключов за авангардните ракови изследвания. Тя е единият от двамата учени, получили патент за процеса през 1991 г. 

2. Родената на 10 декември 1815-та Ада Лъвлейс се смята за първия програмист в историята, след като написва алгоритъм за намиране на числата на Бернули в такава форма, че да бъде разчетена от машината (т.е. компютърна програма).

3. Докато изследва химически съединения за компанията "Дюпонт", Стефани Куолек създава материала за бронираните жилетки кевлар. Тя получава патент през 1966 г.

4. Бисквитите с парченца шоколад дължим на Рут Уейкфийлд. През 1930 г. тя почти била направила тестото си за бисквити, когато се сетила, че няма какао. Затова натрошила един шоколад с надеждата, че той ще се разтопи и ще се смеси с тестото. Така се получили любимите на толкова много хора бисквити.

5. Грейс Хопър е американска военнослужеща, контраадмирал, програмистка, създала програмното осигуряване за компютъра Марк I и разработила първия компилатор за програмен език. Тя става лауреат и на първата награда Мъж на годината в информатиката. Д-р Грейс Мъри Хопър играе важна роля в разработката на езика за програмиране COBOL през 50-те години на миналия век.

6 .Чистачките за автомобилни прозорци измисля Мери Андерсън, която съжалява шофьорите, спиращи често да бършат стъклата на автомобилите си на ръка. Тя получава патент за изобретението си през 1905 г.

7. Отоплението със слънчева енергия дължим на д-р Мария Телкес. Тя разработва първата такава система за домашно отопление през 40-те години на миналия век в Масачузетския технологичен институт заедно с архитект Елинор Реймънд.

8. Елизабет Маги създава прототипа на „Монополи” през 1904 г., а името на играта е The Landlord’s Game. Маги държи патента до 1935 г., когато го продава на Parker Brothers за 500 долара. Същата компания вече е започнала да произвежда „Монополи”, смятайки че има патента за това и плаща „колосалната” сума на Елизабет Маги за причинените вреди.

9. През 1987-ма Ана Конъли изобретява външната пожарна стълба за сградите.

10. Съдомиялната машина е изобретена от Джоузефин Кохрейн през 1886 г. Светската дама се заела с тази задача, след като й омръзнало прислужниците й да чупят скъпия порцелан. 

11. Идеята за памперсите хрумва на Марион Донован, но не я патентова, тъй като изглеждала неперспективна. 5 години по-късно, през 1955 г. патентът е факт, но авторът е Виктор Милс. През 1960-а с негова помощ Проктър и Гембъл пускат на американския пазар първия памперс, а в началото на 70-те еднократната пелена стъпва и в Европа.

12. Модерният електрически хладилник също е измислен от жена. Името й е Флоранс Парпарт, а годината е 1914-а. Твърде голямо откритие, за да бъде дело на жена? Представете си машината за почистване на улици тогава. Г-жа Парпарт е имала идея и за нея. Подобрила я е и е патентовала модификацията през 1900 г.

13. Медицинската спринцовка, която може да се използва с една ръка, е дело на Летиша Гиър. Спомнете си това следващия път, когато докторът постави противогрипната ви ваксина за нула време.