Любителите на ободряващата напитка няма да бъдат щастливи, когато чуят това. Понякога забравяме чашата с кафе на бюрото си или честото звънене на телефона ни пречи да го изпием докрай. Който се опита да затопли кафето си в микровълновата печка, наистина заслужава похвала за своята пестеливост, но пък излага на риск здравето си. Затова по-добре избягвайте да претопляте студеното си кафе.

При обработка в микровълновата първо се затопля горният слой, а средният остава студен. Ако пък чашата е престояла повече от два часа и съдържа освен кафе и мляко, то започва да се съсирва.

За нещастие възникналите бактерии не могат да бъдат умъртвени изцяло заради начина, по който работи микровълновата печка. Но дори и претоплянето на черното кафе може да навреди на здравето: след половин час съдържащите се в кафените зърна масла започват да се разлагат.

Ето защо е най-добре да пиете кафето, докато е прясно и горещо. А ако по някаква причина сте го оставили да изстине, за предпочитане е да си сварите ново. Експертите съветват: ако все пак държите да претоплите старото, използвайте фурната на електрическата печка, а не микровълновата.