Няма значение колко здравословно е вашето току-що приготвено ястие – то може да изгуби всички свои полезни свойства и дори да доведе до хранително отравяне, ако го претоплите в микровълновата.

Ето защо ви предлагаме този списък от храни, изготвен от BrightSide, които трябва да консумирате непосредствено след приготвянето им.

Gallery
Целина

Отлична съставка за супа. Поне до момента, в който я сложите в микровълновата. Целината съдържа вещества, които стават токсични и канцерогенни след нагряване. Ако правите крем супа, опитайте я и студена – така е дори още по-вкусна.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Яйца

​Едва ли претопляте бърканите си яйца или омлета, но все пак сме длъжни да ви предупредим. Недейте! Яйцата ще станат токсични.

Най-добре ги добавете остатъците към вашия сандвич или салата, за да не се налага да ги претопляте по-късно или дори да ги изхвърляте.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Спанак

Спанакът е богат на витамини и минерали. Именно поради тази причина той е важна съставка към повечето здравословни диети. Подобно на целината обаче и той губи хранителните си стойности след нагряване. Използвайте спанака за смути, салати или сандвичи. По този начин ще извлечете максимална полза от него.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Гъби

​Гъбите са изключително богати на протеини, аминокиселини и витамини. Въпреки това те са много трудни за храносмилане. Ако претопляте остатъците от ризотото, само ще влошите нещата. Съставът на протеина се променя, а това от своя страна ще доведе до болки в корема и подуване.

Най-добре претоплете останалото с ястие гъби на фурна на не повече от 170 градуса или ги добавете към сос за паста или салата.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Картофи

Да, звучи изненадващо, но картофите също влизат в този черен списък. Освен че губят своите здравословни ползи и вкус, те дори могат да доведат до натравяне, ако стоят в алуминиево фолио на стайна температура.

Най-добре консумирайте печените или пържените картофи на мига. Останали са ви малко варени? Добавете ги към салатата.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Пиле

Протеините, които се съдържат в месото, претърпяват промени при загряване. А това от своя страна води до лошо храносмилане. Най-добре добавете остатъците от пилето към салата или сандвич.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Цвекло

Най-добре е да го консумирате сурово. Иначе това е една ценна съставка за супа или салати (но не и ако го нагреете).

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Ориз

Да, оризът е богат на минерали, витамини и аминокиселини. Но освен това съдържа спори и бактерии, които оцеляват дори и след готвене. Ако го оставите на стайна температура, те ще се размножат и това може да доведе до хранително отравяне.

Претопляне не решава проблема, така че е по-добре да ядете ориза веднага или да го приберете до час след приготвянето му в хладилника и да го изядете на следващия ден.

Снимка: Guliver / iStock