Настъпи сезонът на цариградското грозде! Тръпчиво-сладките зърна са пълни със здравословни хранителни вещества и през лятото трябва редовно да присъстват на трапезата. Тук ще ви издадем защо този недооценен плод всъщност е толкова полезен.

Въпреки че най-вероятно родината му е Азия, това растение е пуснало корени в Европа преди много векове. Още от Средновековието храстите с цариградско грозде се култивират в Северна Европа. Малките плодчета зреят от юни до август. Според сорта плодовете са сладки или кисели. Някои сортове имат покрита с власинки или гладка, а други дебела или тънка кожеста ципа. Когато са недозрели, плодовете имат по-скоро остър вкус. Колкото повече узряват, толкова по-сладки стават. Различават се и по форма и цвят. Има жълти, бели и червени плодове, като някои са кръгли, а други продълговати.

Ако досега сте „проспивали“ цариградското грозде, сега е моментът да го опитате. Тънката кожа на зрелия плод е прозирна и позволява поглед в жилестата вътрешност. А тя е пълна с ценни хранителни вещества. На 100 грама цариградско грозде се падат средно: 

  

   Въглехидрати (8,5 g)

   Калий (200 mg)

   Калций (30 mg)

   Магнезий (15 mg)

   Фосфор (30 mg)

   Витамин С (35 mg)

   Витамин E (0,6 mg)

Плодовете съдържат и баластни вещества, които регулират храносмилането. Само 150 грама цариградско грозде осигуряват препоръчителната доза за деня. Поради високото си съдържание на неразтворими растителни фибри плодът бързо засища. В стомаха фибрите набъбват и разширяват храносмилателния тракт, като така се създава продължително чувство за ситост.

Друго предимство на цариградското грозде е, че допринася за стабилните стойности на кръвната захар. Баластните вещества в него, като пектина, забавят абсорбирането на глюкозата в кръвния поток. Така се предотвратяват резките й скокове, които неизменно причиняват пристъпи на вълчи глад, когато в кръвта се задържи излишък на инсулин. Учените се установили, че екстрактът от цариградско грозде упражнява възпиращ ефект върху алфа-глюкозидазата -  ензим, който пренася  захарта от съдържанието на червата в кръвта. Когато този ензим се потисне, в кръвния поток попада по-малко захар и стойностите на глюкозата се запазват стабилни.

Тъй като цариградското грозде е богато на фитонутриенти като феноли, флавоноиди и антоциани, то е много полезно и за мозъка. Тези вещества предпазват съдовете и нервните клетки от оксидативен стрес и дегенеративни заболявания. Особено важни за мозъка са здравословните киселини като лимонената, ябълковата и винената, всички от които се съдържат в цариградското грозде и според проучванията пречат на натрупването на желязо в клетките. Както знаем, повишената стойност на желязо в клетките може да стимулира освобождаването на свободни радикали - агресивни кислородни съединения, които допринасят за възникването на болести като Алцхаймер и деменция.

Не на последно място цариградското грозде укрепва имунната система, косата и костите. Витамин С тонизира и ободрява, а минералите калий, калций, желязо и магнезий заздравяват косъма, ноктите и костите. Тези пренебрегвани чудотворни зърна отлично се вписват във всяка диета. Защото на 100 грама се падат само 40 калории и почти никакви мазнини. Във всеки случай не бива да се подценява захарното им съдържание от 7 грама. Ето защо не се препоръчва диета, състояща се единствено от цариградско грозде.