1. Един заможен човек живеел сам в голямо имение. Тъй като бил инвалид, всичко, от което се нуждаел, му го доставяли вкъщи. Пощальонът тъкмо доставял едно писмо в четвъртък, когато забелязал, че входната врата е открехната. Надзърнал и видял тялото на богаташа в локва засъхнала кръв. На верандата се виждали рекламни брошури, вестникът от понеделник, две бутилки мляко, каталог и неотворено писмо. Когато пристигнал Шерлок Холмс, казал на полицията да арестува пощальона.

Защо?

 

2. Двама приятели заминали на пътешествие да катерят планини. Завърнал се обаче само единият и казал, че приятелят му се подхлъзнал и загинал. След известно разследване полицията го арестувала и му казала: „Получихме обаждане от туристическата агенция, която сте ползвали. Знаем, че Вие сте убили приятеля си!”

Мъжът не бил казал на никого за пътуването. Откъде полицията е разбрала какво се е случило?

 

3. Шерлок Холмс се разхождал по улицата и изведнъж видял мъртва жена на земята. Приближил се, отворил чантата й, извадил телефона й и в указателя намерил номера на мъжа й. Обадил му се и казал: „Веднага елате, жена ви е мъртва!” И затворил. Не след дълго мъжът се появил, хвърлил се върху жена си и започнал да хълца сърцераздирателно: „О, скъпа, кой ти причини това?" В този момент дошла полицията, а Шерлок посочил мъжа и казал: "Арестувайте този човек! Той е убиецът."

Как детективът е стигнал до този извод?

Отговорите ще бъдат публикувани по-късно в коментар под статията.

Цветелина Велчева

Още загадки тук.