Много от нас работят в неспиращ поток от задачи, имейли, социални медии, срещи, тичане от едно към друго. В края на деня сме изтощени и нямаме сили за нищо. Започваме следващия ден, готови да се гмурнем в безкрайния поток задачи и разсейване.

А дали наистина си струва? Дали не пропиляваме живота си в заетост и загуба на концентрацията? Какво щеше да стане, ако просто вършехме по-малко неща?

Ползите

1. Постигате повече

Не, не свършвате повече работа (в крайна сметка нали вършите по-малко), но ако вършите по-малко и се фокусирате върху важните неща, всъщност постигате по-добри резултати, и по-смислени постижения.

2. По-малко тревожни сте

Когато се освободите от резсейващите и несъществени неща, вие се освобождавате от страха, че трябва да вършите тези неща. Научавате, че светът не разпада, когато не направите тези неща.

3. Наслаждавате се повече на живота

Да си отделите време, за да се фокусирате върху действително важна задача, или да се насладите на малките неща вместо да препускате през тях, е много по-приятно.

4. Създавате си време

Когато правите по-малко, изведнъж усещате, че имате свободно време. Какво можете да правите с всичкото това време? Можете например да прекарвате време с любимите си хора, да четете, да пишете, да правите музика, да се упражнявате, да готвите здравословни ястия, да започнете собствен бизнес, да медитирате, да правите йога?

Стига с ползите. Толкова са достатъчно. Ще откриете  и други, стига само да опитате.

Наслаждавайте се на задачите си

Когато се захванете с една задача – да речем, да напишете нещо – създайте си пространство около тази задача.

Наистина се концентрирайте, отделете ѝ цялото си внимание, отдайте ѝ се и ѝ се насладете. Всяка задача може да е приятна с тази нагласа – да дори чистенето и смятането на данъците. Докато вършите задачата, не се втурвайте през нея, а обръщайте внимание, присъствайте и се усмихвайте. Когато сте готови, насладете се на постижението, вместо веднага да гледате кое е наред. Дишайте между отделните задачи.

Подбирайте и подреждайте задачите си внимателно

Мислете за себе си като за колекционер. Всеки ден е ограничен, животът ни е ограничен, и може да се опитваме да или натъпчем всякакви неща в него, или да подберем само преживяванията, които си струва в тези ограничени дни.