Забравете за краткотрайните допаминови изблици и направете равносметка на важните неща в живота.

Изисква се много сила и воля, за да водиш алтернативен начин на живот. Ето защо повечето хора избират да не го правят, поради което никога не се чувстват наистина пълноценни в живота. Воденето на алтернативен начин на живот означава да не робувате на обществените норми и ценности, а да се стремите към по-автентичен живот.

Алтернативният начин на живот за някой означава дом в гората, във водата или на колела, който дава възможности за пътуване и близост с природата. За много млади двойки и семейства да имат подвижен дом означава да се фокусират върху изживяванията вместо върху материалните неща - да се научат да живеят с по-малко, за да получат повече.

Минимализъм ссрещу свръхконсумация

Минималистичната философия в живота е нестандартен подход, противодействие на днешното прекомерно потребление и излишък. Минималистите казват „не“ на ненужното харчене, разхищението, културата на изхвърляне и свръхконсумацията.

Покупките, направени от минималисти, са с намерение и мисъл. Те винаги си задават въпроси от типа на - Наистина ли имам нужда от това? Този артикул направен ли е по етичен начин? Какъв е въглеродният отпечатък от производството му? Лесно ли се ремонтира? Каква е продължителността на неговия живот?

Като изместите фокуса от парите, егото и краткотрайните допаминови изблици, можете да направите равносметка на важните неща в живота. Може да имате нужда от нещо точно сега, това не означава, че трябва да го притежавате в дългосрочен план. Само по този начин устойчивият живот може да стане норма.

Инвестирайте в изживявания

Времето, в което живеем и свръхпредлагането, създават у нас безкрайно желание за повече. Изберете изживяванията пред манията по материалните неща. Инвестирайте в курс за развиване на дадени умения, вместо в голям телевизор или нов телефон.

Простият живот като алтернатива

 

Снимка: Cristina Conti / Shutterstock

Ако купувате само нещата, от които наистина се нуждаете, месечните ви разходи ще намалеят. Този начин на живот също върви ръка за ръка с намаленото потребление на електроенергия. Притежаването на по-малко електрически уреди и гледането на по-малко телевизия е много по-устойчиво.

Опростяването на живота ви като цяло също означава да се занимавате с по-малко неща, за да се разделите със стреса и да подобрите концентрацията, съня и вашето физическо и психическо здраве.

Отглеждането на собствена билкова или зеленчукова градина е друг начин да станете по-самостоятелни и да се свържете с природата. Ако това не ви харесва, дори засаждането на овощно дърво, което изисква много малко поддръжка, е стъпка в правилната посока.

Гответе си у дома , хранене се здравословно

Повечето от нас не осъзнават въздействието, което нашите поръчки за храна за вкъщи имат върху планетата. Като готвите у дома, вие намалявате използването на пластмасови опаковки, прибори, найлонови торбички, както и въглеродното въздействие на действителната услуга за доставка. Не само това, но домашно приготвената храна е много по-здравословна и по-малко преработена. Също така не изхвърляйте храна - замразете остатъците и й се насладете отново през следващите дни.

Избирайте потенциално по-малко вредни алтернативи

Изборът на алтернативи променя не само нашия начин на живот, но и е грижа за околната среда и природата. Заменете напълно пластмасата с бамбук или стъкло, а найлоновата торбичка с текстилна. Купувайте втора употреба стоки - това не само е по-устойчиво, но и цените са много по-евтини от закупуването на нови. Поколението Z, например, което по дефиниция изпитва екологична тревожност, пазарува основно втора употреба дрехи. Над 60% от младите хора вече търсят продукти с намален въглероден отпечатък и искат да пазаруват по-устойчиво.

Книгата винаги е по-добрата алтернатива на телефона , а разходката в парка с приятели – на чата в социалните мрежи.

 

Снимка: Instagram.com/bg_iqos

Заклетите пушачи пък, които не могат да се откажат от вредния навик, избират бездимни алтернативи като IQOS например. Чрез тях приемат никотин, но без вредните вещества и катраните, които се съдържат в цигарения дим. Да захвърлиш цигарите и да преминеш на електронна цигара или устройство за нагряване на тютюн, е избор за по-добро здраве не само за теб, но и за околните. Тези алтернативи не превръщат близките ви в пасивни пушачи, защото отделят аерозол, а не дим.

Собствен алтернативен външен вид

Естетическият бунт е най-очевидният маркер за алтернативен начин на живот. Татуировките, скандалните прически и нестандаатните тоалети са лични усилия за себеизразяване. Изпъкването сред тълпата може да ви помогне да бъдете запомнящи се и да повиши самочувствието ви. Ако е направено с финес, уникалният външен вид може да бъде естетическо предимство, което да ви помогне да постигнете целите си.

Финансовата и физическата независимост

Битката между това да станете това, което сте, и това, което се очаква да бъдете, се води в семейството. Дори най-добрите семейства налагат ценностите си на своите членове. Докато всяка зависимост не бъде прекъсната, вие не сте себе си. Отдалечете се от семейството си на здравословно разстояние, ако искате да сте свободни да градите живота по начин, по който ви харесва и се чувствате щастливи. Да започнете собствен бизнес също е подходяща форма на алтернативен начин на живот. Така ще определяте сами стратегията си и ще управлявате финансите си и ще инвестирате по начин, който отговаря на убежденията ви.

И не забравяйте: по-простият живот позволява нещо, което парите не могат да купят – повече време и повече здраве! Подаръкът от повече време позволява на хората да дадат приоритет на семейните и личните отношения или да се посветят на предпочитано хоби, а здравето – възможност за пълноценно изживяване на всички тези мигове.