Дори и във века на високоразвитите технологии, светът си остава пълен с тайнствени явления и мистерии, които не могат да бъдат обяснени от съвременната наука. Учените строят хипотези, изказват предположения, но така и не могат да намерят ясен и категоричен отговор на какво се дължи даден феномен. 

И така, ето 12 тайни, за които науката все още няма обяснение.

1. НЛО в картини, фрески, пирамиди...

До ден днешен си остават пълна загадка изображенията с космическа тематика в древните картини и фрески. Днес те ни приличат на извънземни, на необичайни космически кораби. Но човечеството започва космически пътешествия едва преди 60 години. Какво тогава са изобразявали предците ни преди столетия и дори хилядолетия назад – за това учените спорят и днес. Към тази необичайна историческа колекция на човечеството спадат и невероятните стенописи в църквата в с. Добърско, които изобразяват Исус Христос в космическа ракета.

2. Мистериозното изчезване на Деветия легион

Една от най-разказваните легенди от времето на римска Британия е за т.нар. изчезване на Деветия легион. 5000 от най-добрите римски войници тръгват на север, за да потушат въстание, но се изгубват в гъста мъгла в Каледония. Факт, и до ден днешен не е намерена и най-малка следа от тях.

3. Тайната на гробището „Сейнт Пол”

На 19 ноември, 1703 г., на гробището Сейнт Пол в Бастилията е погребан мъж, прекарал почти четири десетилетия от живота си в различни френски затвори. Без съмнение, той е най-известният затворник във френската история, но никой не знае със сигурност, защо е трябвало да лежи зад решетките толкова години, при това с лице, постоянно скрито зад..Желязната маска.

4. Златото на Третия райх

Стойността на плячкосаните от Хитлер и нацистка Германия съкровища би трябвало да е колосална, като се има предвид, че според различни исторически сведения, сред тях има златни слитъци, ювелирни изделия и чужда валута на обща стойност от $ 4 до $ 5 млрд. В същото време, в края на Втората световна война нацистските съкровища загадъчно изчезват от сейфовете на Райхсбанк.

5. Мъжът от Самъртън

В ранните часове на 1 декември 1948 г., на плажа на Самъртън Бийч в Австралия е открито тялото на неизвестен мъж, на видима възраст около 40 години. Той лежал по очи, с наполовина изпушена цигара. Мъжът бил добре облечен, с костюм, малко по-дебел от нужното за сезона, без никакви признаци от насилие или борба. Всички етикети от дрехите му били изрязани, документите му липсвали и не са открити данни за самоличността му в нито една база данни.

Разследващите така и не успели да разберат нито кой е този човек, нито от какво е умрял. Мистерията става още по-голяма, тъй като в таен вътрешен джоб на панталона на жертвата е открита хартийка с текст “Taman Shud”. Текстът е проследен до рядко издание на книгата “Рубаят” от Омар Хаям, на гърба на която имало някакъв шифър. Много специалисти са се опитали да разбият кода, но без успех. Самоличността и причината за смъртта на този човек си остават загадка и до днес. Случаят все още е отворен и много хора все още продължават да работят по него.

 6. "Боя се..."

Рудолф Файнц е основният персонаж в творбата на Джак Фини "Боя се..." от 50-те години на миналия век. Историята разказва за необичайният случай с човек, облечен в дрехи от 19.век, който попада под гумите на автомобил в Ню Йорк през 1950 г. и загива. Извършеното впоследствие разследване установява, че този човек действително е съществувал, но е безследно изчезнал през... 1876 година.