Да бъдем честни - всеки от нас обича хубава мистерия, нали? А цели шест - още по-добре.

Mental Floss ни предлага точно това - мистериозни случаи на хора, чието минало е забулено в тайни или просто липсва.

Джером от Санди Коув

През септември 1863 г. на плаж в Нова Скотия, Канада, бил открит странен мъж без крака. Той не говорел английски и местните хора го кръстили Джером просто, защото мънкал нещо подобно под нос. Но Джером не говорел и никакъв друг език и дори не използвал членоразделни изрази. Лекарят заключил, че ампутациите са скорошни и при това са дело на опитен хирург.

Виден полиглот се опитал да общува с Джером на френски, италиански и испански, но без успех. Странният мъж живял цели 50 години в новия си дом без някой да разбере кой е той и откъде идва.

Джон Доу Номер 24

През октомври 1945 г. по улиците на Джаксънвил, щата Илиной, се появил младеж, който не можел да говори или общува по какъвто и да било начин. Единственото, което написал, било името "Луис". Властите го вкарали в приют за душевноболни, където ми дали името Джон Доу номер 24, тъй като бил 24-тия безименен мъж в институцията. За "Луис" така и не се сетил никой. Непознатият починал чак през 1993 г., но мистерията около него не била решена.

Мосю Шошани

Еврейският учител мосю Шошани е известен със своите ученици, сред които и Нобеловия лауреат Ели Визел, но за самият него не се знае почти нищо. Външният му вид бил неприятен и дори отблъскващ, истинското му име не било известно и той често се местел от място на място. За един период от живота му няма напълно никакви сведения. Ясно е обаче, че учениците му го уважавали като философ, математик и познавач на Талмуда. Шошани починал през 1968 г.

Бела от бряста

През 1943 г. четири момченца от градчето Стауърбридж в Англия се натъкнали на ужасяваща находка - в един бряст бил поставен скелет на жена. Полицията установила, че тя е на приблизителна възраст 35 години и е била вътре около година. Освен това явно е била напъхана в дървото още топла, защото иначе скованото тяло не би го позволило. Самоличността на жената останала мистерия, докато година по-късно из околностите започнали да се появяват надписи като "Кой вкара Бела в бряста?" Властите безуспешно се опитвали да установят идентичността както на убитата, така и на ръката зад надписите. Единственото възможно обяснение било за шпионка на нацистите на име Кларабела Донкърс, която донякъде отговаряла на описанието, но никога не било доказано нищо.