Оптичните илюзии често ни карат да се усъмняваме в реалността, но акуистичните могат да бъдат не по-малко впечатляващи особено ако не са създадени с идеята да ни объркват и озадачават. Точно такъв е случаят с „Центърът на Вселената“ – едно странно място, известно със своята звукова аномалия.

Намира се на един пешеходен мост в Тулса, Оклахома, и е маркирано от бетонен кръг на земята, обграден от пейки и каменни сандъчета с цветя. Когато стъпите в него, ехото на гласа ви е далеч по-силно, а шумовете извън кръга се изкривяват.

Видео в YouTube на потребителя Trueson Daugherty, наречено"Guy discovers the Center of the Universe, Tulsa OK", показва ефекта на ехото от вътрешността на кръга (както и от близката статия „Изкуствен облак“).

Не съществува официално обяснение за начина, по който се е образувала тази аномалия. Най-вероятно обаче сандъчетата с цветя наоколо, които обкръжават мястото, отразяват звуковите вълни и образуват странния ефект. Съществуват и други аномалии от този тип по света като Мистериозното място край езерото Джодрдж например. И там малка каменна кръгла структура създава акустични аномалии.

Кръглите постройки също могат да произвеждат подобен ефект. Да вземем за пример катедралата „Свети Павел“ в Лондон. Куполът ѝ е висок 110 м и широк 34 м и е втори по големина в света. Около него се намира "Галерията на шепота" – благодарение на реверберацията на звуковите вълни тук можете да чуете и най-слабия шепот, издаден от другия край на дългата галерия.

Подобни структури могат да бъдат открити и в много сгради – както древни, така и модерни: от града Чичен Ица на маите до гара „Гранд Сентръл“ в Ню Йорк.

Източник: Atlas Obscura