Всички гледаме на света по уникален начин. Буквално!

Заради комбинация от физични и умствени фактори, начинът, по който ти виждаш нещо, най-вероятно е коренно различен от начина, по който аз го виждам.

В този случай не е въпрос само на гледна точка. Ако си мислиш, че лимонът на снимката или видеото по-долу е жълт, грешиш! В реалността лимонът абсорбира всички видими дължини на вълната. С изключение на жълтата светлина - именно тя се отразява в ретината ви.

Когато гледате лимон от екрана на комютъра си обаче, нещата стоят по малко по-различен начин. Вашият дисплей въобще не произвежда жълта светлина. Всъщност - той излъчва единствено червена, синя или зелена.

Най-интересното и озадачаващо нещо в случая е, че човекът във видеото, вижда реална жълта светлина, докато наблюдава лимона в стаята, докато вие - фалшиво жълто. Абсолютно никакъв жълт цвят не се отразява от екрана, за да попадне върху ретината.

Нашите очи разполагат с три вида конусовидни клетки, които са добри в приемането на различен тип цветове. Едната се справя отлично със синия, друга – с червения, а трета – със зеления цвят. Забелязвате ли, че не съществува клетка, отговаряща за жълтия цвят (нито пък за лилавия, оранжевия, кафявия и т.н.).