В края на пролетта, между май и юни, тъмни облаци покриват небето над градчето Йоро в Северен Хондурас. Следва мощна гръмотевична буря. Вали като из ведро върху площ от километри. Природната стихия продължава 2-3 часа. След това местните хора излизат по улиците и, очаквано, откриват, че  земята е покрита с хиляди живи риби. Обядът им буквално е паднал от небето.

Невероятна история, нали? Десетилетия е смятана за фолклор, докато най-накрая чуждестранни наблюдатели пристигат на мястото. През 70-те години на 20. век те

потвърждават: Чудото наистина се случва!

Явлението в Хондурас е наричано „дъжд от риби”. Населението на малката държава, разположена в Централна Америка, твърди, че се случва от 1800 г. насам. Това е редовен естествен феномен, единствен по рода си в света, който все още няма логично обяснение.  

Историята на природните науки и художествената литература познават не един разказ за животни, падали като дъжд от небето, в различни точки от света – птици, жаби, дори змии. В повечето случаи събитието е изолиран инцидент, има своето физично или биологично обяснение и е резултат от съчетание на определени условия. Разказите за валящи от небето риби са хиляди. Над 600 от тях са от 20. век.

В Хондурас дъждът от риби се появява „на годишна база”, след като премине силна лятна гръмотевична буря в края на пролетта. Възможно е в годината да се случи и два пъти, казват местните жители. 

В продължение на повече от столетие

историята с валящите от небето риби е била смятана за плод на богатото въображение на местните. През 1970 г. едно от големите американски научнопопулярни списания изпраща екип от наблюдатели на мястото.