Чували ли сте за папеса Йоана? Средновековните легенди твърдят, че това е първата и единствена жена папа. Католическата църква, разбира се, го отрича.

Анализ на сребърни обаче, извършен от австрийски учен, сочи тъкмо обратното. 

Да се върнем малко назад във времето.

Както вероятно знаете, всички папи след Свети Петър са били мъже. Един от тях обаче - Йоан Англикус, начело на Римокатоличестката църква в периода 855-858 г., всъщност е бил жена, преоблечена като мъж – папеса Йоана. Поне така гласят легендите.

Нейната история се популяризира от хрониката от ХIII в. на монаха-доминиканец - Мартин Опавски. В „Хроника на папи и императори“ той разказва, че Йоан Англикус, роден в Майнц, е бил папа за 2 години, 7 месеца и 4 дни. И че за него се е твърдяло, че е бил жена, отведена като момиче в Атина и преоблечена в мъжки дрехи от нейния любовник. Там тя станала изкусна в различни науки, където нямала равна и по-късно в Рим, изучила хуманитарните науки и имала велики учени сред своите студенти и слушатели. Славата ѝ се разнесла из Рим и била избрана за папа.

Забременяла от своя любовник и поради незнание кога да очаква раждането на бебето си, родила по време на процесия от „Св. Петър“ до Латерана, в тясна улица между Колизея и църквата „Св. Климент“.

Според разказите тя умира веднага след раждането. За причина за смъртта ѝ се смята или убийство, или усложнения от раждането.

Католическата църква обаче отхвърля тази история като твърди, че жената, родила по време на процесията, е била племенницата на Урбан VIII, а папа Йоан и папеса Йоана изобщо не са съществували.

"В началото също смятах, че историята на Йоана е просто фантазия, но когато разширявах все повече и повече изследванията си, се появи вероятността, че в тази история има нещо повече", казва археологът автор на изследването Майкъл Хабихт пред „Лайв Сайънс“.

Според Хабихт сребърните монети, които е изследвал, имат върху себе си символ, който подкрепя съществуването на папеса Йоана.

От едната страна на монетите, използвани в Западна Европа през Средновековието, е изписано името на императора на франките, а от другата - монограмът на папата.

"Те са доста малки, може би с размерите на четвърт щатски долар или десет цента", обясняваа Хабихт. Върху някои от монетите монограмът е на папа Йоан VIII, но върху други той се различава и най-вероятно принадлежи на папа Йоан Англикус. - потенциалната папеса Йоана. Според австрийския учен съществуват няколко исторически източника, според които папа Йоан действа от 856 до 858 година. Например летописецът Конрад Бото (Conrad Botho) съобщава, че папа Йоханес Англикус е коронясал Луи II като император на Свещената Римска империя през 856 г., обяснява Хабихт. "Монограмът е предшественик на подписа - коментира Хабит. - По този начин вероятно ще имаме някакъв подпис на папа Йоан".

Откритието, че папеса Йоана вероятно е съществувала, може не само да разреши религиозната и историческа мистерия, но и да допринесе за съвременните аргументи за ролята на жените в църквата. "Дебатът за женското ръкополагане в църквата все още продължава", отбелязва Хабихт.

Gallery
Илюстрация в манускрипт, изобразяващ папеса Йоана с папската тиара

Според легендите папа Йоан или Йоханес Англикус (Johannes Anglicus), ръкоположен в средата на девети век, всъщност е бил жена, папеса Йоана. Например, една история от 13-ти век, написана от полски доминикански монах на име Мартин Опавски, твърди, че папеса Йоана е била бременна и е родила по време на църковно шествие.

Източник: Bibliothèque nationale de France (BNF). Public Domain, Link

 

Gallery

Източник: Bonifacio Bembo - http://www.trionfi.com/0/i/r/02.html, Public Domain, Link