Будизмът е религиозно-философска система (дхарма) за духовното пробуждане (бодхи), обхващаща разнообразни традиции, вярвания и практики, основани на учението, приписвано на Сидхарта Гаутама, често наричан Буда. Гаутама живее и проповядва в източната част на Индийския субконтинент между 6 и 4 век пр.н.е. Той е приеман от будистите за пробуден или просветлен учител, който е споделил своите прозрения, за да помогне на съзнателните същества да се освободят от страданието, причина за което е невежеството (авидя).

Будизмът е миролюбива религия, центрирана около освобождаването на човека от връзката с материалното и горчивите чувства като гнева, разочарованието, алчността. Според нейните учения само след като се разделим с тях, можем да заживеем в мир със себе си, следвайки прости истини. 

В ядрото на будизма е залегнало деликатното отношение към живота. Будистите вярват, че като бъдем по-внимателни към настоящето във всичко, което правим, казваме и мислим, като медитираме и усещаме момента тук и сега, можем да достигнем върховното блаженство - нирвана. Според тях нирвана е абсолютното освобождаване на човека и пробуждане на душата. 

Макар че има свои особености, будизмът като начин на мислене може да бъде полезен на мнозина в днешните напрегнати общества, където вътрешни желания да притежаваме и утоляваме човешки нужди ни разкъсват, а умът е насочван от екраните, които ни заобикалят, винаги към някаква друга реалност - обикновено перфектна и недействителна, или пък странства в минали дни и спомени. 

От будистките учения могат да бъдат изведени 10 ценни житейски урока, полезни на всеки, посочва сайтът PowerOfPositivity. Ето какви са те. 

1. Давай щедро на другите. "Ако знаеш какво ние знаем за силата на даването, не би имал една единствена вечеря, която да не би споделил с другите", казват будистите. Давай, дори да имаш много малко, съветват те. Ако запалиш светлина пред някой, тя ще освети пътя ти. 

2. Освободи се от връзките. Болката е сигурна, страданието е опция. И цялото страдание се корени в желанието. 

3. Поеми към пътуване навътре към себе си, за да намериш отговорите. Никой не може да те спаси, освен ти самият. Трябва сам да извървиш пътя си. По-добре е да покориш себе си, отколкото да спечелиш хиляди битки. Има само две грешки, които можем да допуснем по пътя към истината - да не го извървим целия, или да не тръгнем по него. 

4. Извърви пътя си смирено. Представи си, че всеки човек на света е просветен, освен ти самият. Те всички са тук, за да бъдат твои учители и правят правилните неща, за да ти помогнат. 

5. Покори егото (ума) и освободи душата. Да опитомиш себе си е по-трудна задача от това да опитомиш някой друг. 

6. Освободи се от чувствата за омраза, съпротива и страх. Излъчвай безкрайна любов към целия свят - над теб, наоколо и под теб, безпрепятствено, без лошо чувство, без враждебност. 

7. Бъди тук и сега. Миналото вече го няма, бъдещето не е настъпило. Има само един живот - в момента. 

8. Ти си авторът на собствената си съдба. Чистотата или нечистотата зависи от теб самия. Никой не може да прочисти друг. 

9. Поддържай тялото си с правилната храна. Всяко човешко същество е създател на собственото си здраве или болест. 

10. Не се съпротивлявай на реалността. Светът е наскърбен от смърт и упадък. Но мъдрите не тъжат, защото са осъзнали природата на световния ред. Щастие или тъга, каквото и да те сполети, продължи напред недокоснат, непокътнат, несвързан, свободен. Губим само това, за което се държим.