Учени от Орегонския университет стигнаха до ново заключение, че кхмерската цивилизация, която е просъществула от IX до XV век, не е била унищожена от кралство Аютия, както се смяташе по-рано, съобщи "Сайънс алърт", цитиран от БТА.

Авторите на изследването предполагат, че кхмерската империя е преживяла период на упадък, а жителите й са се приспособили към нови условия.

Археолозите са извършили разкопки в пределите на огромния храмов комплекс Ангкор Ват в Камбоджа, който бил построен по време на разцвета на кхмерската империя. Те изследвали погребални могили около храмовия комплекс. Специалистите се натъкнали на останки от овъглена храна, керамични фрагменти и други артефакти. По мнението им, хората, които живеели в района на Ангкор Ват, работели в храмовия комплекс.

Резултатите от радиовъглеродното датиране показали, че територията около храмовия комплекс Ангкор Ват е била заселена през IX век, т.е. преди изграждането му. През XII век било построено това култово съоръжение, а след това то било обградено от могили и езера. Но впоследствие следите от човешка дейност изчезнали до началото на XV век. Храмът обаче не бил изоставен.

Районът около него отново бил заселен през период, за който се смята, че Ангкор Ват бил разграбен от съществувалото на днешната територия на Тайланд кралство Аютия, а хора живеели там до XVII-и или XVIII-и век.

Мениджър Нюз