Археолози се натъкнаха на фабрика за вино, датираща от времето на Асирийското царство, предава Франс прес. Освен това са били открити монументални релефи на изображения на асирийски царе, властвали преди 2700 години, допълва БНР. Релефите са били изсечени по стените на напоителните канали във Файда, в Северен Ирак, дълги почти девет километра.

Изображенията показват асирийски богове, царе и жертвени животни. Релефите са високи два метра и са разположени на плочи с ширина пет метра, разказаха от съвместният екип археолози от Департамента по антики в Дохук и техни колеги от Италия. Даниеле Моранди Буонакоси - член на международния екип - каза, че "подобни релефи са били откривани и на други места в Ирак и най-вече в Кюрдистан, но никои от тях не са с такива размери".

Освен това, в Кинис, близо до Дохук, екипът е открил изсечени в скала големи басейни, които са били използвани за търговско производство на вино по време на управлението на Сенахериб, в края на VIII - началото на VII век пр. Хр.

Тези басейни са първите подобни, които са открити в Ирак. Били са открити четиринадесет инсталации, използвани за пресоване на гроздето.