Откриха доказателства за древен „изгубен континент“ под Мавриций

01 февруари 2017 г., 17:30
2712

KKulikov / Shutterstock

Новооткрити кристали, изхвърлени от вулканично изригване на о-в Мавриций, са няколко милиарда години по-стари от самия остров. Смята се, че те представляват останки от древен микроконтинент, известен като Мавриция, пише Science Alert.

Хипотезите сочат, че този т.нар. „изгубен континент“ някога е свързвал Мадагаскар и Индия суперконтинента Гондвана. Вероятно обаче е бил погълнат от Индийския океан пред около 84 млн. години. Днес изследователи смятат, че са открили „парченце“ от Мавриция.

„Земята е изградена от две части – континенти, които са стари, и океани, които са „млади““, казва Люис Ашуол, част от екипа, направил откритието.

„Мавриций е остров – тук няма скала, която да е по-стара от 9 млн. години. По време на проучването им обаче се натъкнахме на циркони на 3 млрд. години“.

О-в Мавриций се намира на около 2 хил. км от южното крайбрежие на Африка. Смята се, че това е относително нова земна маса, сформирана от гигантски подводни вулканични изригвания преди 8-9 млн. години. Днес той е част от Маскаренските острови.

Ашуол и екипът му са изкопали парченце кора от оголените скални повърхности на Мавриций, покрити с лава по време на вулканични изригвания от времето на сформирането на острова. След като анализирали материала в нея, учените се натъкнали на миниатюрни кристали циркони на милиарди години.

Самият факт, че кристалите са от циркон – често срещан скъпоценен камък, който може да бъде както безцветен, така и жълт, червен, син, кафяв и зелен – е подсказало на изследователите, че това, което било в ръцете им, не е дошло от океана.

Цирконите се образуват основно от гранитите на древните континенти, които някога са се разпростирали на повърхността на Земята. След като екипът датира кристалите между 2,5 и 3 млрд. години, те решават, че находката им принадлежи на отдавна изгубения континент Мавриция.

„Самият факт, че открихме циркони, които са толкова стари, доказва, че под Мавриций се крият много по-стари материали, които са произлезли от континент“, допълва Ашуол.

Това не е първият път, в който се откриват древни циркони на о-в Мавриций. През 2013 г. друг екип от учени се натъкват на следи от циркон из пясъците. Те също са били на няколко милиарда години. Тяхната находка обаче е била сравнително спорна – някои по-отявлени критици настоявали, че минералите са били довяти на плажа от друго място.

Сега обаче, когато сходни кристали са открити в древните залежи от лава, учените могат да защитят своята теория значително по-добре.

Смята се, че древният континент е бил разбит на парченца, някои от които са се озовали под сегашната земна маса, която сформира днешния о-в Мавриций. Това също така обяснява и мистерията защо някои райони от Индийския океан имат много по-силни гравитационни полета от други – това е потенциална индикация за по-дебели кори.

Учените очакват, че през идните години ще бъдат открити още парченца от древния суперконтинент Гондвана.

Изследването е публикувано в Nature Communications.

Коментари