Геолози откриха отдавна изгубен континент, който в продължение на милиони години се е криел под Южна Европа. Не, не става дума за Атлантида, а за Велика Ардия - парче с размера на Гренландия, което преди около 140 млн. години се е отделило от древния континент Гондвана.

„Забравете за Атлантида. Без да го осъзнават, голям брой туристи прекарват ваканцията си всяка година върху изгубения континент Велика Адрия“, казва главният изследовател Дуу ван Хинсенберг.

Находката е направена от екип от изследователи от Университета в Утрехт, Нидерландия, които са си поставили за цел да документират геологията на Средиземноморието (научният им труд е публикуван в Gondwana Research). 

Някога всички съвременни континенти на Земята са били обединени в един суперконтинент, известен като Пангеа. Преди около 175-200 млн. години той е започнал да се разчупва и е образувал Гондвана, от който пък на по-късен етап са се откъснали днешните Африка, Южна Америка, Австралия, Антрактида, Арабнския полуостров и полуостров Индостан.


Реконструкция на Велика Ардия, Африка и Европа преди около 140 млн. години. Източник: Дуу ван Хинсенберг и колеги / Университета в Утрехт

След това, преди около 140 млн. години, Велика Ардия се е отцепила от Северна Африка и е започнала да се вмъква в мантията под Южна Европа (със скорост 1 см на година). Това е довело до отчупването на горните пластове на седиментните скали и превръщането им в планински вериги в Алпите, Апенините, Балканите, Гърция и Турция. "Субдукцията, забиването на една плоча под другата, е основният начин, по който се формират планински вериги", коментира Ван Хинсенберг.

Откриването на Велика Ардия е резултат от 10-годишен труд. След като проучват възрастта и магнетичните свойства на скалите в региона, учените създават модели, с помощта на които проследяват движенията на тектонските плочи на Земята.

Това не е първият изгубен континент, на който се натъкваме. През 2017 г. изследователи потвърдиха съществуването на нов, седми континент, наречен Зеландия. Голяма част от него се намира под вода в Южното полукълбо. Миналата година пък бяха открити останките на отдавна изгубен континент под ледовете на Антарктика.

Учените смятат, че е възможно един ден Земята да образува отново суперконтинент. Той дори вече си има име – Амазия. Това обаче ще се случи най-малко след 50-200 млн. години.

Източник: IFLScience