Случвало ли ви се е някога да се запитате, докато се излежавате на плажа или се разхождате в пустинята, какво всъщност се крие под целия този пясък? На какво ще се натъкнете, ако започнете да копаете? Още пясък, скали, почва, купища съкровища, пазени от джина Джафар?

Отговорът, разбира се, варира в зависимост от това къде се намирате. Някои пясъчни дюни например се движат под въздействието на вятъра, което означава, че под вас може да има цяла гора, както и карстови дупки, които чакат да ви погълнат.

Пясъкът се образува от скали на сушата, които се смилат от изветрянето на реките и други елементи. Край брега постоянно вълнуващото се море също смила скали в продължение на хиляди или милиони години.

Ако започнете да копаете на плажа и решите да стигнете до „дъното“ (като разстоянието до него ще варира в зависимост от геологията на района), можете да откриете споена седиментна скала, образувана вследствие от налягането, т.е. т.нар. пясъчник. Искате да продължите още по-надолу? Ще трябва да хвърлите пластмасовата си лопатка и да ползвате модерно сондажно оборудване. С негова помощ ще достигнете до основната скала на района.

Що се отнася до пустините, може въобще да не ви се наложи да копаете. Повечето не са покрити с пясък – на преден план е изведена самата основна скала. Там където все пак има пясък, той обикновено е образуван от изветрянето на оголената основна скала. Тъй като сухият пустинен пейзаж се охлажда и нагрява през деня и нощта, скалата се разширява и се напуква. В продължение на хиляди или милиони години скалите, подпомагани от вятъра, който блъска по-малките камъни, се смилат в пясък. Копайте надолу и ще откриете отново основни скали и изсъхнала глина.

Това не означава, че тези райони не могат да бъдат интересни. Постоянно разместващите се пясъчни дюни могат да запазят погребаните от тях обекти. Някои дори продължават да поднасят на учените и геоложки изненади. През 2010 г. например под пясъците на Сахара бяха открити доказателства за съществуването на праисторическо мегаезеро, за което се смята, че се е образувало около 250 000 г., когато Нил се е изливал в района през нисък канал.

Източник: IFLScience