Учени откриха останки от отдавна изгубени континенти, заровени дълбоко под ледената покривка на Антарктика. Не, не става дума за Атлантида. Това откритие обаче може да разкрие повече подробности за мистериозната история на Антарктика.

Изследователите попадат на древните континенти благодарение на сеизмологични проучвания и на данни от сателити, които картографират гравитационното поле на планетата. Именно по този начин откриват множеството парчета древни геологически характеристики по земната литосфера - най-горната твърда обвивка на нашата планета, която включва земна кора и най-горните части на мантията, разположени над астеносферата.

„Тези снимки на гравитационното поле на земята променят из основи способността ни да изучаваме Антарктика – най-мистериозния континент на Земята“, коментира съавтора на проучването Фаусто Ферачиоли от Британската организация за изследване на континента.

Голяма част от данните са от сателита GOCE на Европейската космическа агенция, който обикаляше планетата ни между 2009 и 2013 г. Неговата мисия бе да изработи карта на земната гравитация. Преди 5 години GOCE извърши неконтролируемо навлизане в земната атмосфера и се разпадна над Фолклендските острови в Южния Атлантически океан. За щастие, преди това всички данни, събрани от него, бяха получени успешно от учените.

Виж още: Атлантропа – неосъщественият континент

Екипът използва данните на GOCE, свързани с това колко бързо се променя ускорението на гравитацията (т.нар. гравитационен градиент), както и информация за разликите във хоризонталните и вертикалните компоненти на гравитационното поле. Заедно с сеизмологичните данни на Земята, учените успяват да създадат триизмерни изображения на тектонските плочи на Земята, включително и на трудно достижими места, заровени под километри лед, какъвто е случаят с Антарктика.

„В Източна Антарктика виждаме вълнуваща мозайка от геологични характеристики, които разкриват фундаменталните сходства и разлики между кората под Антарктика и другите континенти, с които този географски регион е бил свързан преди 160 млн. години“, отбелязва Ферачиоли.

От картата става ясно също така, че Западна Антарктика има значително по-тънка кора и литосфера в сравнение с Източна (съставена основно от орогени, подвижна зона в земната кора, и кратони*). Всичко това наподобява доста характеристиките на Индия и Австралия – някогашните съседи на Антарктика. Кратоните са особено интересни, тъй като те съставляват най-старите ядра на земната литосфера. Съответно по-задълбоченото им проучване ще ни позволи да научим повече за ранната история на Земята.

Тази карта „хвърля повече светлина за възможните начини, по които континентите са били свързани с миналото, преди да се разделят заради движението на плочите“, допълва Роджър Хагманс от мисията GOCE.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

* кратон е стара и стабилна част от континенталната литосфера, където литосферата е съставена от двата най-горни слоя на Земята – кората и горната мантия.

Gallery
Карта на Антарктика, създадена с помощта на GOCE

Източник: Kiel University/BAS