Случвало ли ви се е да чуете, че богатите римски патриции си бъркали с пръст в гърлото по време на пиршества, за да повърнат? Оказва се, че това чисто и просто е мит. Впрочем понякога истината може да бъде по-страшна!

Мит № 1.  Джордж Вашингтон имал дървени зъби.

Наистина, зъбните протези на Джордж Вашингтон били изработени от различни материали, но нито един от тях не е дърво. Първият президент на САЩ имал в устата си ченета от човешки зъби (взети от робите), от олово, злато, месинг, кости и хипопотамски бивни. Те били ужасно неудобни и му навличали куп неприятности – например разваляли дикцията му и го загрозявали.

Мит № 2. Когато научила, че френските селяни гладуват заради липсата на хляб, кралица Мария-Антоанета казала: „Като нямат хляб, да ядат пасти!“

Не съществуват никакви исторически свидетелства в потвърждение на факта, че Мария-Антоанета е произнесла тези думи по време на Френската революция. Написал го е Жан-Жак Русо в своята автобиография от 1765 година, когато Мария-Антоанета е била само на девет години.

Мит №  3. Викингите са носили рога на шлемовете си.

В действителност първите рогати шлемове били носени от актьори, играещи викинги в оперна постановка по средновековната епична поема „Пръстенът на нибелунга“ през  1876 година. От тогава било разпространено мнението, че викингите имат подобен обичай. Историците обаче не са открили никакви доказателства в подкрепа на това твърдение.

Мит № 4. Шерлок Холмс е бил действителна историческа личност.

Прототип на Шерлок Холмс в книгите на Артър Конан Дойл е бил британският хирург Джоузеф Бел. Но детектив на име Шерлок Холмс никога не е съществувал в реалния живот.

Мит № 5. Колумб е доказал, че Земята е кълбо.

В епохата на Колумб вече е съществувало общоприетото мнение, че Земята е кръгла, а не плоска. Митът, според който той уж си поставил за цел да опровергае защитниците на теорията за плоската  форма на планетата, бил разпространен от американски писатели през ХІХ век.

Очаквайте продължение по-късно през деня.

Събрала и превела: Цветелина Велчева