Предателството е избор. Няма оправдание за него. Или избираш да бъдеш такъв, или избираш да останеш верен приятел, партньор и т.н.

Предателството може да включва заговор зад гърба на близък човек или изоставянето му в труден момент.

Няма бивши предатели. Веднъж предадеш ли, винаги ще си склонен да предаваш. Предателството трудно може да се забрави и прости. Послевкусът му остава за дълго във времето.

Внимавайте с добротата си и добре помислете, преди да давате втори шанс на такива хора.

Ако най-близкият човек е постъпил жестоко с вас, ако сте усетили болката и горчивината на предателството, важно е да се погрижите за себе си и същевременно да се върнете към живота, а не да се затваряте в мислите и самосъжалението.

Четирите истини за предателството, са горчиви, но прости:

1. Да бъдеш предател е избор на конкретен човек.

Направете всичко възможно този избор да няма повече нищо общо с вас. Предателят трябва да живее с този избор, това не бива да става ваше бреме. Този акт вече е част от него/нея и част от живота му/ѝ.

Не поемайте отговорност за този избор, не обвинявайте себе си. По-скоро се съсредоточете върху това да се предпазите и да не попадате отново в този капан.

2. Не е необходимо да прощавате предателството.

Да простите означава да намалите вината на този човек или да премахнете тази вина. Дължите на себе си да бъдете щастливи и да се защитите. Прощаването и оправдаването на действията на другите не са задължителни. Направете го само ако това ще донесе покой за вас.

3. Случва се така, че след конкретна постъпка отношението към даден човек никога повече не е същото.

Предателството е точно такава постъпка, която не бива да бъде опростена на всяка цена. Тя може да бъде сигнал за вас, червена лампа, че нещо не е наред в отношенията ви с този човек. Разочарованието от близък е едно от най-неприятните чувства. И може би често сме склонни да си затваряме очите за грешките на хората, които обичаме, именно защото ни е страх, че ще се отчуждим от тях. Болезнено е да признаеш, че отношението ти към някого никога повече няма да бъде същото.

4. Не се размеквайте.

Бъдете уверени и категорични в решенията си. Не позволявайте страхът или самосъжалението да ви държат близо до някой, който ви е предал и наранил. Той/тя живее с такива принципи, това е ценностната му система, приемете, че няма да се промени заради вас. Не сте се излъгали в преценката си. Не се заблуждавайте, че вината е у вас. Помислете за себе си и се съхранете. Предателят няма да се промени заради вас, защо вие трябва да се променяте заради него!

Няма бивши предатели. Затова не подарявайте отново доверието и предаността си на такъв човек.