По време на бременността в тялото на жената се случват много промени, които не са напълно ясни дори на науката. Сред тях са и мистериите, свързани с имунитета.
Съдете сами: задачата на имунната система е да гарантира, че нищо чуждо (например бактерии или вируси) няма да проникнат в тялото и ако това се случи, незабавно да открият и неутрализират „врага“. С други думи би следвало да „атакува“ бебето в утробата. 
Веднага след като настъпи зачеването, възниква специална ситуация: в утробата на жената започва да се развива нов организъм, чийто състав на протеините е наполовина по-малък от протеините на майката. Теоретично, имунната система трябва незабавно да влезе във война с този „непознат”, но това не се случва.
Тялото на жената не само не отхвърля бъдещото бебе, но и му осигурява всичко необходимо и го защитава, понякога дори в ущърб на собствените ѝ интереси, обяснява акушер-гинекологът д-р Нана Тетруашвили.
Очевидно с настъпването на бременността имунната система по някакъв начин се преустройва. Но как и защо?
Тази загадка преследва учените дълго време; има мнение, че чрез разкриването на парадокса на бременността ще бъде възможно да се доближим да успешното лечение на рака ...
Но засега има повече въпроси, отколкото отговори. 

По-силен или по-слаб

Преди това учените смятаха, че по време на бременност имунната система е по-малко активна и следователно тялото е по-податливо на инфекции и жените са по-склонни да се разболеят.
Доказа се обаче, че бъдещите майки не стават по-уязвими от инфекциозни и възпалителни заболявания - напротив, много хронични възпаления отшумяват без последици по време на тези 9 месеца.
За да може имунната система на бъдещата майка да работи безпроблемно, докато бебето е в утробата, са необходими много условия.

Първо: Правилен хормонален фон. Много хормони, които се произвеждат по време на бременност (прогестерон, кортизол, естрогени), участват в имунната система; ако липсват, тя може да “се счупи.”

Второ: Правилно развитие на самото бебе и плацентата, която го свързва с майка му. Смята се, че плодът в утробата предизвиква много имунни промени в тялото на жената.
И накрая, важно е до настъпването на бременността в тялото на жената да няма възпаления. В противен случай реакцията на имунната система на майката към бебето може да бъде неочаквана.

1. Податливост към инфекции

Понякога бъдещите майки забелязват, че са станали по-склонни към настинки. Много от тях развиват хронични възпаления. Най-честата причина е или неизправност на имунната система преди бременността, или нелекувани огнища на инфекция (в гърлото, бъбреците).
Лекарите не се уморяват да напомнят, че преди бременността е важно жената да премине всички необходими тестове (като се започне от най-простите - клинични изследвания на кръв и урина - и завършва с намазки за полово предавани инфекции).
И предварително да се лекуват всички "слаби" места.

2. Спонтанен аборт

Той може да се дължи на имунни причини. Например, ако бъдещите родители са с „подобни“ тъкани. Тогава клетките на имунната система на жената могат да приемат клетките на детето за свои, но „дефектни“ и да ги отхвърли.
Резултатът е спонтанен аборт.
За щастие има начин да се помогне на такива двойки: те трябва да потърсят помощ от специалисти още преди бременността.

​3. Внимание, инфекция!

Изправена пред инфекция, имунната система произвежда защитни фактори, които тялото „пази“ за известно време. Най-трудно е с вирусите, включително тези, които причиняват ТОРС и грип, защото те се променят всеки сезон (причиняват появата на "птичи", "свински" и други видове грип). Те лесно засягат бъдещите майки, особено младите. Специалистите обясняват това с факта, че младите жени никога не са се сблъсквали с подобни вируси и нямат защитни фактори за борба с тях. Ето защо, ако по време на бременност се чувствате зле, имате болки в гърлото и температурата се повиши рязко над 37,5 ° C, незабавно се консултирайте с вашия лекар. 

Продължава на страницата на Новите родители