Знаете ли, че статуите в Древна Гърция не са били бели, както ги виждаме днес в музеите. Те били боядисани в ярки цветове, които вековете постепенно са заличили. За съвременните естетически разбирания, с които сме свикнали, тогавашните скулптури биха изглеждали като кич.

Представата ни за древногръцкото изкуство още от Ренесанса е неизменно свързана с благородната белота на мрамора. Но съвременните методи за изследване отдавна са разкрили истината. Под ултравиолетовата светлина следите от древни пигменти флоуресцират и разкриват шарките, с които са били украсени древните статуи. Те имали ярко оцветени очи и коси, украшения и златни орнаменти по дрехите – които също не са били бели.

Чрез инфрачервена и рентгенова спектроскопия учените са успели по състава на използваните органични материали да определят точните цветове, с които са били изрисувани скулптурите. И резултатите разкриват, че древните не са имали нищо против „шаренията”.

Което ни кара да се замислим, как ли ще изглежда днешното изкуство на бъдещите поколения? Кои от днешните творби ще нарекат „класика” и какви странни неща ще виждат в тях? Само времето може да каже.