Археолози откриха първите убедителни останки от изгубения древен град Тенеа, съобщиха от Гръцкото министерство на културата.

Според преданието той е бил заселен от троянски военнопленници след превземането на Троя от гърците. Градът е бил във въздход през идните векове, чак до залеза на Римската империя (приблизително в началото на IV век). След това е претърпял поражения от нашествието на готите. Според гръцкото министерство Тенеа най-вероятно е бил изоставен през VI век по време на набезите на аварите и славяните.

Досега знаехме за неговото съществуване единствено от древните текстове. Археолозите обаче, които вече близо 5 години извършват разкопки около гръцкото село Хилиомоди, са открили стени, отвори на врати, подове на сгради и домашна керамика от IV век пр. Хр. до късната римска епоха, които горовят красноречиво за съществуването на Тенеа.

Виж още: 10 от най-известните изгубени градове в човешката история

Намерените бижута пък са от злато, бронз и кости. Сред по-необичайните находки са пръстен с египетския бог Серапис и триглавото куче Цербер, както и стомна, съхраняващи останките на два човешки зародиша. 

Според Елена Корка, водещият археолог, находките показват, че хората в този град са били "забележително заможни". Те вероятно са се облагодетелствали от търговията, която се е осъществавала между Коринт на север и Аргос на юг. 

Разкопките продължават и в богатите на находки некрополи около древния град. Въпреки новите открития, Тенеа (и неговите жители) продължават да бъдат мистерия. Можем само да се надавяме, че бъдещите разкопки ще хвърлят повече светлина по темата.