Повечето от нещата, които привличат вниманието на археолозите и историците, вече са добре познати и изследвани. Все още обаче съществуват някои обвити в мистерия кътчета, запратени по различни части на земното кълбо, които заслужават да бъдат проучени добре.

Някои от градовете, които ще видите тук, са западнали и изчезнали във времето, докато други буквално са се изпарили от лицето на Земята. Всеки от тях обаче крие уникална история, за която само можем да подозираме.

Gallery
Ангкор Ват

Това е храмов комплекс в град Ангкор в Камбоджа, смятан за най-големия религиозен паметник в света. Първоначално основан в началото на 12. век като индуистки храм, към края на века той постепенно е превърнат в будистки. Ангкор Ват е най-добре запазеният храм в Ангкор и единственият, останал важен религиозен център от основаването си до наши дни.

Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Великият Зимбабве

Този величествен каменен комплекс бил построен от цивилизацията банту през 11. век. На територията му живеели около 11 000 жители, но постепенно те го напуснали заради големите промени в климата.

Shutterstock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Мачу Пикчу

Мачу Пикчу е съвременното име на архитектурен комплекс в южната част на днешно Перу, построен от инките през 15. век. Дворците, храмовете и домовете са на 2 430 м надморска височина в Андите. Наричан е още „Изгубеният град на инките“. Създаден е като свещена планинска резиденция на великия владетел на инките Пачакути век преди неговата империя да падне, тоест приблизително към 1440 г., и е функционирал до 1532 г., когато испанците нахлуват в територията на империята. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.

Снимка: Anton_Ivanov / Shutterstock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Петра

Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Непознат на западния свят в продължение на стотици години, град Петра някога процъфтявал като важна точка от древните търговски маршрути. Изоставен е през 6. век.

Снимка: Pocholo Calapre / Shutterstock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Мохенджо-Даро

Построен през 2600 г. пр.Хр. на територията на днешен Пакистан, градът е сред най-големите и значими градове-центрове на изчезнала цивилизация по долината на река Инд, същевременно явяващ се един от първите градове в историята на Южна Азия, а и на света.

Снимка: suronin / Shutterstock

Gallery
Тимгад

Когато се натъкнал на това поселище през 1765 г., шотландецът Джеймс Брус не осъзнавал, че всъщност стои над останките на най–голямото римско селище в Северна Африка — древният град Тамугади, днес наричан Тимгад. Повече от век по–късно, през 1881 г., френски археолози започнали да правят разкопки на добре запазените останки на Тимгад. Градът бил основан от император Траян през 100 г. сл.Хр. и бил разграбен през пети век.

Снимка: Yacine Ketfi / Shutterstock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Теотиуакан

Теотиуакан е археологически обект в Мексико, който е разположен на 48 км североизточно от днешната столица град Мексико. В предколониално Мексико той е представлявал многолюден град, културно-икономически и култово-религиозен център. По неизвестни причини градът е напуснат и става необитаем през IX век.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Тикал

Тикал е една от най-големите археологически находки на руини на град от времето на разцвета на цивилизацията на маите. Намира се в северна Гватемала и е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1979 година. Повечето му жители изчезнали между 830 и 950 г. по неизвестни причини.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Санчи

Изграждането на Санчи е продължило повече от хилядолетие, като се започне от древните храмове, построени през трети век пр. Хр., и се стигне до будистките храмове и манастири, построени през 10-11 век. През 13. век след западането на будизма в Индия, Санчи е изоставен и превзет от джунглата.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Guliver / iStock

Gallery
Хатра

Хатра е голям крепостен град, под влиянието на Древна Партия, и столица на първото Арабско царство. Градът устоява на няколко римски атаки, благодарение на високите си и дебели стени, подсилени допълнително с кули. Град Хатра пада под властта на Сасанидската империя начело с Шапур I през 241 г. и бива разрушен. 

Снимка: Guliver / iStock