Добре дошли в едно друго измерение, където горе е долу, грешката е вярна и квадратите са кръгове. Просто донесете квадратите и ги сложете пред този портал между измеренията (ако искате, наричайте го огледало) и – готово.

Запознайте се с един от финалистите в състезанието Най-добра илюзия на годината 2016 – „двусмисленият цилиндър“, създаден от инженера Кокичи Сугихара от Университета Меиджи в Япония.

Като всяка оптична илюзия, и тази играе с перспективата. Очите ни виждат нещо, което мозъкът ни по-трудно обработва и коригира.

Това, което обърква бедните ни мозъчета е особената форма на квадрата. Защото не е точно квадрат, а по-скоро комбинация от квадрат и кръг, както можете да видите от видеото с обяснението на Make Anything // 3D printing.

От определени ъгли квадратите изглеждат равни, но ако вземете един и го завъртите, ще видите, че две от страните са вдлъбнати, а две – изпъкнали. Това позволява хибридът, който притежава елементите и на кръг, да преминава ту в едната, ту в другата форма.

Това личи и в момента, в който Сугихара завърта елементите си в огледалото – те изглеждат странно изкривени, преди отново да заприличат на квадрати.

Вижте останалите финалисти ТУК, както и видеото, което разкрива как работи илюзията.

Източник: Science Alert