Едва ли се замисляте особено много над огледалото – обектът, в който се вглеждате абсолютно всеки ден. То е там, върши си работата и си виси на мястото. Но какъв цвят е, пита Science Alert?

Сребрист? Грешите. Безцветно е? Отново грешите.

Отговорът, както става от този епизод на Vsauce, е малко по-сложен.Може би смятате, че цветът на огледалото е онзи, който отразява в момента. В известен смисъл е така. По дефиниция обаче един обект има такъв цвят, какъвто той самият не може да абсорбира. Така например самозалепващите се стикери са жълти, тъй като поглъщат всички станали дължини на вълната и разпръсква жълтата светлина обратно към очите ни.

Огледалото отразява всички цветове по почти перфектен начин. В такъв случай не трябва ли да е бяло? Да, до известна степен. Само че огледалото не отразява цветовете по същия начин, по който и пигментът, казват от Vsauce.

Тези самозалепващи се бележки отразяват жълтата светлина във всички посоки едновременно, без значение от коя посока идва. Огледалото обаче прави това по специален начин. То отразява светлината в зависимост от начина, по който е попаднала в него.

“Една бяла тениска чисто и просто отразява светлината навсякъде във всички посоки – казва Фил Плейт в Bad Astronomy. – Дори червената и синята светлина да попаднат в тениската от същото място, лъчите ще бъдат разпръснати в различни посоки. От друга страна, огледалото отразява синята и червената светлина в същата посока. Т.е. то изгражда образ на източника на светлина.“

Съответно – бихме могли да наречем огледалата бели, но по един специфичен „смарт“ начин. Разбира се, с това нещата не се изчерпват. Все пак става дума за наука.

Този „смарт“ бял цвят се отнася до едно съвършено огледало. А такова реално не съществува. Със сигурност няма да го откриете в спалнята си. Vsauce посочва, че огледалата отразяват една специфична дължина на вълната малко по-добре от останалите. Става дума за зелената.

Затова бихме могли да кажем, че огледалата са съвсем леко зелени. Може би дори сте го забелязали, но не сте го осъзнавали досега. Например когато сте гледали в т.нар. тунел от огледала - т.е. когато две огледала се оглеждат едно в друго почти до безкрайност. С всеки отразен образ част от светлината се губи. Това обаче важи в най-малка степен за зеленото. Именно поради тази причина отражението в най-далечната част на "тунела" е тъмно и зеленикаво.Звучи интересно, нали? Изгледайте клипчето на Vsauce определено има какво още да научите по тази тема.