Въпреки че съществуват спрейове, свещи и кремове срещу комари, такъв ефект може да се постигне и с цветовете на дрехите, установиха американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екип от университета на Вашингтон откри, че червеният, оранжевият, черният и синьо-зеленият цвят привличат комарите. 

Изследването е извършено с наблюдаване на поведението на женски комари Aedes aegypti при различни видове визуални и обонятелни дразнители.

Както и при останалите видове, само женските от Aedes aegypti са кръвожадни и ухапването им може да предаде денга, жълта треска, чикунгуня и зика. Учените са наблюдавали насекомите в миниатюрна камера, изпълвана с обонятелни или визуални дразнители, като цветна точка или човешка ръка. Без обонятелен стимул комарите пренебрегвали точката или ръката. При добавянето на въглероден диоксид те се насочвали към точките, ако са червени, оранжеви, черни или синьо-зелени, но избягвали зелените, сините и лилавите. 

Хората издишват въглероден диоксид, който комарите помирисват. Експериментът показа, че при наличие на този газ, очите на комарите предпочитат някои дължини на вълните във визуалния спектър. 

Възможно е хората да реагират по подобен начин. "Представете си, че вървите по тротоара и ви замирисва на пай и канела" каза проф. Джефри Рифел от екипа. "Това вероятно означава, че наблизо има пекарна. Ние започнахме да търсим визуалните сигнали, които търсят комарите, когато помиришат своята версия на пекарна".