Хавиер Бардем играе убиец във филма на братя Коен „Няма място за старите кучета“ и понякога позволява на жертвите да си опитат късмета на ези-тура. В такъв момент човек би искал да знае всичко за шансовете да се падне едната или другата страна на монетата. (Надявайки се тя да не е фалшива).

Изчислено е, че вероятността да се падне ези е по-голяма, а при подхвърлянето се дава предимство на първоначалното положение, обяснява проф. Рой Сьоренсен в книгата си „Колекция от философски куриози. Сборник със загадки, странни случаи, мистерии и двусмислици“ („Книгомания“). Но все пак има начин да се постигне случаен резултат и той го описва в три стъпки:

1. Хвърлете монетата два пъти.

2. Ако и двата пъти се падне една и съща страна (ези + ези или тура +тура), повторете стъпка 1.

3. Ако се падне ези и после тура, приемете ези за случайност. Ако се падне тура + ези, приемете тура за случайност.

В тази книга има и научно обяснение защо не трябва да въртите барабана на револвера, ако играете на руска рулетка и знаете, че вътре има два патрона един до друг, а някой току-що е опитал да се застреля и не е успял. Разбира се, има и много други забавни ситуации за разучаване без дори теоретична опасност за живота. Те най-често са с препратки към филмови и литературни герои или към реални личности като Платон, Декарт, Волтер, Кант, Шопенхауер, Фройд, Витгенщайн, но и към Наполеон, Емили Дикинсън, Лев Толстой, Лорънс Арабски, Уди Алън...  

Макар и написана от специалист с научна титла от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, САЩ, „Колекция от философски куриози“ се чете леко, неусетно обогатява общата култура, както и уменията за достигане до логични заключения.

Gallery